Btn mobile menu gray

Het aardmagnetisch veld

Misschien heb je wel eens gehoord dat de Aarde een magnetisch veld bezit. Maar wat is dat nou precies en wat hebben we eraan? In deze Uitleg probeer ik dit duidelijk te maken.

Een grote magneet

De Aarde is eigenlijk een grote magneet. Die magneet heeft twee uiteinden, de Noord- en de Zuidpool. Tussen die polen loopt het aardmagnetisch veld. Het is niet helemaal duidelijk hoe dat tot stand komt. Waarschijnlijk heeft het te maken met magnetische stoffen in de kern van de Aarde. De draaiing van de Aarde zou dan een elektrische stroom opwekken, net zoals de draaiing van je dynamo die een stroom in je fietslampje opwekt. De stroom in de Aarde veroorzakt het magnetisch veld. Andere ronddraaiende planeten in ons zonnestelsel zoals Jupiter en Saturnus hebben ook een magnetisch veld.

De Aarde is te vergelijken met een grote magneet. Bron: PhET simulations.

Kompas

Een kompas is gebaseerd op het magnetisch veld van de Aarde. In een kompas zit een magneet die wijst naar de geografische Noordpool, waar je ook bent.De noordpool van een magneet wordt altijd aangetrokken door de zuidpool van een andere magneet en twee dezelfde polen (bijvoorbeeld twee noordpolen) stoten elkaar af. De noordpool van de magneet in een kompas wijst naar de geografische Noordpool. Maar dit is dus de magnetische zuidpool van de Aarde!

Een kompas. Bron: wikipedia.

Geografische en magnetische polen

De geografische en de magnetische polen liggen niet helemaal op dezelfde plaats. De geografische polen liggen op de draaipunten van de aardas. De magnetische polen liggen daar ongeveer 1600 km vandaan. Als je vlakbij de Noordpool bent, kunt je dus niet meer navigeren met je kompas!