Btn mobile menu gray

Licht

De oude Egyptenaren vereerden de zon als een god. Dit deden ze omdat ze wisten hoe belangrijk de zon voor ons is. Zonder zon geen licht en zonder licht kunnen planten niet groeien (zie ook fotosynthese). Zonder zonlicht hebben we ook geen warmte. En nog belangrijker: zonder licht zien we niks!

Licht komt altijd ergens vandaan, de lichtbron. Overdag maken wij vooral gebruik van de zon als lichtbron. Maar ook lampen zijn een lichtbron, ze zijn alleen niet zo groot als de zon, en we moeten voor de elektriciteit betalen. De zon zendt continu licht uit, en overdag is de aarde zo gedraaid dat wij dat licht kunnen ontvangen. Maar waarom overdag wel en in de avond niet?Licht reist namelijk alleen in rechte lijnen. Als de aarde gedraaid is wordt het donker, omdat de andere helft van de aarde tussen ons en de zon in staat en het licht kan niet de bocht om.

Dag en nacht op aarde (bron: seniorennet.be)

Dankzij dat feit dat licht alleen maar recht kan, kan je zelf bedenken of tekenen waar een schaduw zal komen. Een schaduw is de afwezigheid van licht. Dus je hoeft alleen maar te kijken waar het licht niet meer kan komen. Om het te tekenen trek je een lijn van de lichtbron langs de uiterste punten van je voorwerp. Waar deze twee lijnen op het achter liggende muur of scherm komen is de rand van de schaduw. Er tussenin is het dus donker.

Als er meerdere lichtbronnen in de buurt van het voorwerp zijn, krijg je even veel schaduwen als er lichtbronnen zijn. Het punt waar deze schaduwen overlappen, noem je de kernschaduw. Het punt waar alleen de schaduw van één lamp is heet de halfschaduw. Je kan dit tekenen door hetzelfde te doen als het vorige voorbeeld, alleen doe je het dan bij elke lichtbron.

Hetzelfde gebeurt bij grote lichtbronnen zoals tl-buizen, de lichtbron is zo groot dat het licht niet uit 1 punt komt, maar vanuit meerdere punten. Dit teken je op de zelfde manier als de schaduw bij meerdere lichtbronnen, maar dan alleen vanuit de uiterste punten van de lichtbron.

Schaduw

Licht beweegt in rechte lijnen, dat hebben we eerder al geleerd. En omdat licht altijd recht gaat zijn er dus ook plekken waar licht niet kan komen. De donkere kant van de aarde, of de onderkant van de tafel. Als je je hand voor een lamp houdt zie je dat niet alleen de achterkant van je hand donker is, er is ook een hele grote schaduw op de muur gekomen! Hieronder ga je leren hoe je zelf kan tekenen of bedenken hoe groot een schaduw wordt. En ook waar de schaduw komt.

Dit principe kom je ook tegen in zon- of maansverduisteringen, doordat het licht in enkel rechte lijnen beweegt wordt vanaf de aarde gezien de maan ‘geblokkeerd’ voor al het zonlicht. Bij een zonsverduistering zit niet de maan in de schaduw van de aarde, maar staat de aarde voor een deel in de schaduw van de maan. Maar omdat de maan kleiner is dan de aarde, is de schaduw (de zonsverduistering) niet vanaf elke plek op aarde te zien.

Hoe ontstaat een zonsverduistering of een maansverduistering?