Btn mobile menu gray

Een dag, wat is dat precies?

Eerst een stuk duidelijkheid over een dag. Een dag wordt ook wel een etmaal genoemd. Een etmaal is de tijd die de aarde erover doet om rond zijn as te draaien. Als we praten over een dag, dan bedoelen we vaak verschillende dingen; de tijd dat de zon schijnt, dag ten opzichte van de zon (zon weer op dezelfde plek aan de hemel), dat er 24 uren voorbij zijn gegaan enz. In dit artikel gaan we verder in op de 24 uren in een dag.

Hoewel we het heel vaak over een dag hebben, kun je eigenlijk twee dagen onderscheiden: een sterrendag en een zonnedag. In dit artikel lees je wat het verschil is tussen een sterrendag en een zonnedag.

Sterrendag

Een dag is, zoals de wij dat bepaald hebben, één rondje van de aarde om zijn as. Hier doet de aarde 23 uur, 56 minuten en 4 seconden over. Op dat moment staan alle sterren weer aan dezelfde plek aan de hemel. Dit wordt ook wel een sterrendag genoemd. Soms wordt dit ook wel de siderische rotatieperiode genoemd

De aarde die draait om zijn as, bron: wikipedia

 

Zonnedag

De zonnedag en sterrendag weergegeven in een figuur

Eigenlijk heel gek, dat dit geen 24 uur is.Dit komt doordat de zon na 23 uur, 56 minuten en 4 seconden nog niet weer op dezelfde plek staat. Zodra de zon dat wel doet, is er 24 uur voorbij. Deze 24 uur heet dan ook wel een zonnedag. Dit is de meest gebruikte vorm van een dag.

Samenvattend

  • En sterrendag duurt 23 uur, 56 minuten en 4 seconden. Na deze tijd staan de verre sterren vanaf de aarde gezien weer op precies dezelfde plek.
  • En zonnedag duurt 24 uur. Na deze tijd staat de zon vanaf de aarde gezien weer op precies dezelfde plek.