In deze applet kun je een poppetje rondslepen om bloemen water te geven. Het water komt uit een watertoren, die je met een schuifbalk meer of minder kan vullen.
Kun je met het poppetje de bovenste bloemen water geven?
Nee, er stroomt geen water meer uit de slang. Als je de watertoren helemaal vult lukt het wel.
Zet met de schuifbalk het waterniveau in de watertoren op de helft. Tot welke hoogte stroomt er nu nog water uit de tuinslang?
Tot de helft van de heuvel. Het waterniveau in de watertoren bepaalt precies de hoogte tot waar er nog water uit de tuinslang komt. Om het water hoger te krijgen moet er een hogere watertoren komen, of kan er gebruik worden gemaakt van pompen die de waterdruk in de leiding opvoeren.
Stroomt het water sneller als je het poppetje aan de linker- of rechterkant neerzet?
Nee, alleen de hoogte van de het poppetje ten opzichte van het waterniveau in de watertoren heeft invloed. In de praktijk stroomt het water minder snel uit een lange tuinslang omdat de waterdruk door wrijving afneemt.
Hoe hoger het water in de toren, hoe hoger de druk op het water. Een grotere waterhoogte in de watertoren komt overeen met een grotere waterstroom uit de tuinslang. Met het proefje ‘Waterdruk in een fles’ kun je zelf het effect bekijken!