Btn mobile menu gray

Rekenen met prinsessen

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben drie dochters. Willem-Alexander komt zelf uit een gezin met drie zonen en zijn moeder, prinses Beatrix, kwam uit een gezin met maar liefst vier meiden. Hoe groot is de kans op een gezin met alleen maar jongens of meisjes?

Prinses Alexia, Prinses Catharina-Amalia en Prinses Ariane © RVD, foto: Rineke Dijkstra.

Kans op een jongen of een meisje

Wanneer een man en een vrouw een kind krijgen, is de kans op een jongen of een meisje allebei ongeveer 50%. (In werkelijkheid is de kans op een jongen iets groter dan op een meisje, hoe dat komt weet men niet precies.) Het geslacht van de baby wordt bepaald door het DNA, de erfelijke code. Een kind krijgt de helft van zijn DNA van zijn moeder (via de eicel) en de helft van zijn DNA via zijn vader (via de spermacel). Dit DNA bestaat uit tweemaal 23 chromosomen (23 van vader en 23 van moeder), in totaal dus 46 chromosomen. Twee van die chromosomen zijn de geslachtschromosomen. De combinatie XX zorgt voor een meisje, de combinatie XY zorgt voor een jongen. Omdat een kind van zijn moeder altijd een X-chromosoom krijgt, bepaalt het geslachtschromosoom van de vader of het een jongen of een meisje wordt.

Kans op veel jongens of meisjes

Om de volgende berekeningen simpel te houden, stellen we de kans op een meisje of een jongen allebei op 50%. Wanneer er in een gezin 1 kind is, is de kans 50% dat het een meisje is en 50% dat het een jongen is. Bij 2 kinderen is de kans op 2 meisjes 0,5 x 0,5 = 0,25 ofwel 25%. Voor 2 jongens geldt dezelfde kans. Wanneer er in een gezin 2 kinderen zijn, is de kans dus 50% (25% + 25%) dat ze allebei van hetzelfde geslacht zijn. De kans op een jongen en een meisje is ook 50%.Maar hoe zit dat met 3 meisjes zoals bij de 3 prinsesjes? Dan is de kans 0,5 x 0,5 x 0,5 = 0,125. 12,5% van alle gezinnen met 3 kinderen bestaat dus uit 3 meisjes en 12,5% uit 3 jongens. Die kansen zijn helemaal niet zo klein. Kun je nu zelf uitrekenen wat de kans is op 4 meisjes, zoals bij prinses Beatrix en haar 3 zussen het geval is?