Btn mobile menu gray

Onze maan

Iedereen die ooit op de deze wereld geleefd heeft, heeft de maan wel eens gezien.Dit betekent dus dat de maan al ouder is dan de eerste mens en zelfs ouder dan het leven op aarde.Maar hoe oud is de maan nu eigenlijk?Hoe is de maan ontstaan? En waar komt de maan vandaan?Op deze en op andere vragen krijg je straks antwoord.

Eén van de theorieën: Het ontstaan van de maan

Bekijk de volgende simulatie op YouTube over het ontstaan van de maan .

Ontstaan van de maan (YouTube)

Het ontstaan van de maan volgens deze theorie, is weergegeven in verschillende stappen

Zoals je in de simulaties kunt zien is de maan ontstaan uit een botsing met een planeet ten grote van Mars met onze aarde. Door de botsing kreeg de aarde een gigantische kracht mee en ging hierdoor sneller draaien. De as van de aarde ging hierdoor kantelen.

De kanteling van de aardas

Door de energie die vrijkwam bij de botsing werd het oppervlak van de de aarde sterk verhit. Door de kracht van de botsing verging de ingeslagen planeet tot kleine superhete vloeibare stukjes die in een baan rond de aarde terecht kwamen.Na verloop van tijd koelden deze stukjes af en werden dit rotsblokken.In enkele tienduizenden jaren kwamen deze rotsblokken bijeen tot meerdere grotere formaties. Zoals alle dode objecten in dezelfde baan rond de aarde zijn deze rotsblokken ook bij elkaar gekomen.Het resultaat: de maan.
De maan was nog niet zo als nu.De maan leek veel groter, want ze stond veel dichterbij.Door de grootte van de maan trok deze de rondvliegende restanten aan.

Het mannetje in de maan

Tot aan zijn miljardste verjaardag werd de maan nog volop ‘aangevallen’ door rotsblokken.Maar na verloop van tijd nam het aantal inslagen af.De ingeslagen rotsblokken lieten kraters, bekkens en zeeën achter.Deze stroomden vol met donkere lava die op deze manier ook het zogenoemde ‘mannetje op de maan’ vormden.

Het mannetje in de maan

Deze inslagen vormden kraters en zeeën. De meeste hiervan zijn het gevolg van meteorieten, planetoïden en kometen.Als iets op de maan inslaat met zo’n hoge snelheid explodeert het in een wolk van stoom en laat een krater achter op de maan.
Ook op aarde zijn dergelijke kraters te vinden , een voorbeeld is de hiernaast afgebeelde krater. Deze krater is te vinden in Arizona (Verenigde Staten van Amerika) . De Arizonakrater is ontstaan door een meteoor.

De Arizona krater