Btn mobile menu gray

Mooi om te zien: sterren

Op deze lijst vind je een aantal mooie en redelijk makkelijk te vinden objecten. Voor ieder object staat de naam vermeld en wat er te zien is. Klik je op de naam, dan kom je bij een sterrenkaartje terecht die laat zien hoe je het object kan vinden. Planeten blijven niet op dezelfde plaats staan. Je moet dus altijd even opzoeken waar ze op dit moment zijn. Met Google Sky kan je dat vinden.

Planeten

Planeten behoren tot de leukste objecten om zelf te bekijken. Ze staan redelijk dichtbij, waardoor ze goed te zien zijn. Bij sommige zie je alleen een schijfje, maar bij bijvoorbeeld Jupiter zijn veel meer details zichtbaar.

ObjectWat is er te zien?
Venus Een zeer heldere schijf. Niet veel details.
Jupiter Heldere schijf. Met een kleine kijker is de beroemde Grote Rode Vlek al zichtbaar. Ook heeft Jupiter vier manen die vaak zichtbaar zijn (Io, Callisto, Europa en Ganymedes). Ze zijn meestal niet allemaal tegelijk te zien, omdat ze soms achter Jupiter zitten.
Saturnus Met een verrekijker zie je een ellipsvormig object. Met een kleine kijker zie je al een schijfje met een ring er omheen.
Mars Een klein, rood schijfje. Met een goede kijker zie je dat de onder en bovenkant wit zijn. Dit zijn de poolkappen van Mars.

Sterren

De dichtstbijzijnde ster is de Zon. Alle andere staan op enorme afstanden van ons af. Het licht doet er 4 jaar over om de dichtstbijzijnde ster te bereiken. Details zul je dus niet zien. Toch zijn ze leuk om te bekijken. Vooral omdat met een verrekijker of telescoop opeens de kleur van de sterren duidelijk te zien wordt: rood, geel, wit en blauw.

ObjectWat is er te zien?
De poolster Op zich lijkt de poolster niet erg bijzonder. Dit wordt echter anders als je er langer naar kijkt. Je ziet namelijk alle sterren bewegen aan de hemel, net als de zon en de maan. Behalve de poolster....
Betelgeuze Een heldere oranje/rode ster, bijna aan het eind van zijn bestaan. Binnen een paar duizend jaar zal hij exploderen als supernova.
Sirius De helderste ster aan de hemel. Hij is spierwit. Met een erg goede kijker kan je zien dat er nog een klein sterretje omheen draait: Sirius B
Mizar & Alcor Een optische dubbelster: deze twee sterren lijken dicht bij elkaar te staan, maar in feite liggen ze drie lichtjaar uit elkaar.

Nevels, clusters en sterrenstelsels

Nevels zijn grote gas- en stofwolken in de ruimte. Uit deze nevels kunnen soms grote groepen sterren ontstaan (clusters). Alle sterren, nevels en clusters zijn weer gegroepeerd in enorme melkwegstelsels. Dit zijn groepen van pakweg een paar miljard sterren.

ObjectWat is er te zien?
Pleiaden Een groep van hele jonge hete sterren. De sterren verlichten een stofwolk. Deze is onder goede omstandigheden te zien als vage nevelvlek.
Orionnevel De beroemdste nevel aan de hemel. Foto’s van de Hubble Space telescope laten zien dat het een kraamkamer is voor jonge sterren.
Andromedanevel De Andromedanevel ligt niet in ons melkwegstelsel. Het is ook eigenlijk helemaal geen nevel maar een melkwegstelsel. Het licht van de Andromedanevel doet er 2 miljoen jaar over om ons te bereiken!
M13 Een bolvormige cluster van sterren die allemaal samen ontstaan zijn.