Btn mobile menu gray

Op zoek naar een nieuwe Aarde

Iedereen heeft het erover: het klimaatprobleem. Door de opwarming van de Aarde smelten de poolkappen en zijn er steeds meer overstromingen. Wat doen we als een leven op Aarde te gevaarlijk wordt? Kunnen we dan naar een andere planeet verhuizen?

Speciale planeet

Zo eenvoudig is het helaas niet. We hebben zuurstof nodig om te ademen en die is er bijvoorbeeld op de Maan niet. Ook op andere planeten in ons zonnestelsel kunnen we niet overleven. Op sommige is het veel te heet. En andere, zoals Saturnus, zijn grote gasbollen waar je niet eens op kunt blijven staan! Misschien moeten we het verder van huis zoeken. Zoals planeten bij een andere ster, deze planeten die om een andere ster dan onze zon draaien noemen we exoplaneten. Op welke exoplaneten zou leven mogelijk zijn?

Foto van de drie planeten (b,c,d) met in het midden de weggefilterde ster. De foto ziet er raar uit. Dit komt doordat het geen zichtbaar licht laat zien, maar infrarood licht. Infrarood licht heeft een langere golflengte dan zichtbaar licht.

Zien is geloven

Sterrenkundigen weten al lang dat bij andere sterren ook planeten liggen. Maar ze hadden er nog nooit een gezien. Totdat onderzoekers er in 2008 een foto van maakten met een enorme telescoop op Hawai

Gemini Telescoop op Hawai. De spiegel heeft een diameter van 8.1 meter! Bron: Gemini observatory

Aarde is klein

De gefotografeerde planeten draaien om dezelfde ster en zijn grote gasbollen, net als Jupiter en Saturnus. Niet bepaald een nieuwe woonplaats, die gasreuzen. Maar omdat de planeten ver van de ster liggen, is de kans groot dat dichter bij de ster planeten zoals de onze cirkelen. Helaas zijn die niet te zien op de foto. Want aardachtige planeten zijn veel kleiner dan gasreuzen. Totdat daar ook een foto van is, weten we niet of ze er echt zijn.

Hoe ver wil je gaan?

Volgens sterrenkundigen is de kans heel groot dat we aardachtige planeten zullen fotograferen. Maar of we er ooit gaan wonen? Die kans is klein. Want het is een hele taak om er te komen. Het dichtstbijzijnde zonnestelsel ligt 4,2 lichtjaar ver weg. Dat is 39.700.000.000.000 kilometer! Zelfs als we zo ver kunnen reizen, dan zijn er nog heel veel eisen waaraan de planeet moet voldoen. Alles moet net zo zijn als op Aarde. Zoals de temperatuur en atmosfeer. En om die perfecte kopie van de Aarde te vinden die ook nog eens in de buurt ligt, dat wordt lastig.