In dit proefje gaan we een apparaatje maken dat statische lading kan laten zien: een zogenaamde detector.
Benodigdheden
- Glazen potje
- Karton
- Spijker
- Garen
- Aluminiumfolie
- Plakband
- Kam of ballon
Figuur 1: deze spullen heb je nodig
Detector maken
1. Snij of knip een cirkel uit karton die precies over de bovenkant van het glazen potje past. Steek de spijker door het midden van dit stuk karton.
2. Neem nu het garen en knip een stuk af zo lang als de hoogte van het potje. Pak het stuk garen in het midden vast en laat de twee uiteinden naar beneden bungelen. Knoop het eind dat je nu vast hebt aan de spijker.
3. Aan de twee uiteinden aan de onderkant plak je met een klein stukje plakband twee strookjes aluminiumfolie. In figuur 2 zie je hoe het eruit komt te zien.
Figuur 2: Zo hangt het folie onder het deksel.
4. Plaats dit nu op de rand van het potje en plak het karton vast met vier plakbandjes. Zorg ervoor dat de reepjes aluminiumfolie netjes naar beneden en tegen elkaar hangen. Je detector is klaar!
Figuur 3: Je detector is klaar!
Werking
Neem de kam en beweeg deze een tijdje snel door je haren of over je trui. Door deze wrijving zal de kam ‘statisch geladen’ worden. Als je de kam in de buurt van de spijker houdt zullen de stukjes aluminiumfolie de statische lading overnemen. Omdat ze beide geladen worden stoten ze elkaar af! Om ervoor te zorgen dat de stukjes aluminiumfolie voor een langere tijd uit elkaar blijven hangen, moet je de kam een paar keer langs de spijker bewegen. Als je met je vinger de spijker aanraakt stroomt de lading weg en zakken de strookjes weer naar elkaar toe.
Probeer het ook eens met een opgeblazen ballon in plaats van een kam! Het effect kan zelfs zo sterk zijn dat het aluminiumfolie aan de binnenkant van het potje blijft plakken.
Figuur 4: De proef met een ballon uitgevoerd.
Zonder het glazen potje werkt het proefje niet. Hoe zou dat komen?
Dit komt omdat de statische lading in de reepjes meteen weer verdwijnt in de lucht eromheen. In het glazen potje kan de lucht niet stromen en is het effect goed zichtbaar.
Deze proef is afkomstig uit ‘101 Verrassende Proeven’, Neil Ardley.