Btn mobile menu gray

Elektrische lading

De kleinste deeltjes waaruit onze wereld bestaat (zie uitleg. - atomen) hebben een eigenschap die we elektrische lading noemen. Het is moeilijk uit te leggen wat het precies is, maar je kan de gevolgen ervan wel merken. Als je bijvoorbeeld je haar kamt, zul je merken dat je haar vaak aan de kam blijft hangen. Dit werkt het beste als je een beetje lange haren hebt.. Hoe dit komt kunnen we verklaren met lading.

Waar vind ik lading?

Er zijn twee soorten lading: positieve (+) en negatieve (-). Positieve lading zit diep weggestopt aan de binnenkant van atomen. Negatieve lading zit meer aan de buitenkant. In alle atomen zit dus lading verstopt! Je merkt er meestal maar weinig van. Als een negatief deeltje (een elektron) en een positief deeltje (een atoomkern) netjes bij elkaar in een atoom zitten, dan heffen de ladingen elkaar op. In figuur 1 zie je hoe je je dat kan voorstellen. Voor meer uitleg over hoe atomen in elkaar zitten, zie deze uitleg.

Fig. 1: Een hoofd en een kam bestaan allebei uit atomen. De atoomkern heeft een positieve lading, de elektronen een negatieve.

Als je met de ladingen gaat schuiven, dan merk je wel een paar dingen. Positieve ladinggen stoten elkaar af. Als je twee positief geladen deeltjes bij elkaar zet, dan duwen ze elkaar weg.

Fig. 2: Positieve ladingen stoten elkaar af.

Voor negatieve ladingen geld hetzelfde.

Fig. 3: Negatieve ladingen stoten elkaar af.

Als je echter een positief en een negatief geladen deeltje naast elkaar zet, dan trekken ze elkaar juist aan. Geladen deeltjes voelen zich dus aangetrokken door deeltjes met een andere lading.

Fig. 4: Positieve en negatieve ladingen trekken elkaar aan.

De kam

Terug naar de kam. Als je je haar kamt, springen er elektronen van je haar naar de kam. Op je kam zit dus nu meer negatieve lading dan positieve. Bij je haar is negatieve lading weggehaald en is de positieve lading dus in de meerderheid. Hierdoor trekken je haar en de kam elkaar dus aan. In figuur 5 zie je hoe je je dit kan voorstellen: in het hoofd zijn twee elektronen verdwenen. Op de kam zijn er twee bijgekomen.

Fig. 5: Na het kammen zijn de ladingen verschoven. Je haar is nu positief geladen en je kam negatief. Ze zullen elkaar dus aantrekken.

Bill Nye, the Science Guy

Wil je meer weten over hoe ladingen elkaar aantrekken en afstoten? Bekijk dan eens dit filmpje van Bill Nye the Science Guy.

Bill Nye the Scienceguy laat zien hoe statische elektriciteit werkt.