Elk jaar wordt er op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag over de hele wereld ontzettend veel vuurwerk afgestoken. Het ene nog mooier dan het andere. Maar waar komt vuurwerk nou eigenlijk vandaan en hoe werkt het?
Het maken en laten klinken van een zweving
De oorsprong van vuurwerk
De explosieve grondstoffen voor vuurwerk meer dan 1000 jaar geleden ontdekt door de Chinezen. Dit was eigenlijk bij toeval. Men hield zich toen bezig met de dood en het eeuwige leven. Een groep mensen brouwde een dik, slijmerig goedje en zij hoopten door dit goedje op te drinken het eeuwige leven te krijgen. In dat mixje zat onder andere salpeter en honing. Ironisch genoeg kostte dit mixje de makers bijna het leven. Tijdens het mengen explodeerde het brouwsel en de hut waarin zij werkten werd gesloopt. Oude Chinese manuscripten verwijzen naar dit voorval en drongen er bij de lezer er op aan iets dergelijks nooit zelf te gaan mengen.
China ligt in Azië.Azië is oranje gekleurd op de kaart hieronder.
De zeven continenten, Azie is oranje
Vuurwerk werd na de ontdekking snel geëxporteerd naar Europa. In het begin konden alleen de rijken het betalen. Tegenwoordig kan iedereen rond oud en nieuw vuurwerk halen in de winkel.
Het maken en laten klinken van een zweving
Hoe werkt vuurwerk?
Vuurwerk werkt altijd volgens het volgende principe: Er is een lont die aangestoken wordt en deze ontsteekt vervolgens het kruit.Nu zijn er meerdere soorten vuurwerk. Je hebt grondvuurwerk, vuurpijlen en mortieren. In de afbeelding hieronder zijn de dwarsdoorsneden van de verschillende soorten te zien.
Verschillende soorten vuurwerk
- Fontein: Bij een fontein dient de onderkant als koker waaruit het brandende kruit kan spuiten.
- Rotje: Bij een rotje wordt het kruit ontstoken en kan de ontstane druk niet zoals bij een fontein naar buiten. Hierdoor breekt de buitenkant en krijg je een knal.
- Vuurpijl: Een vuurpijl kun je zien als een fontein maar dan op de kop en met sneller ontbrandend kruit. Soms zit er bovenin een extra lading kruit die net als een rotje ontploft en hierdoor een mooi effect geeft.
- Mortier: Het lontje ontsteekt een lading kruit onderin. De druk van deze explosie duwt de bol met kruit naar boven en deze vliegt enorm hard de buis uit. In deze bol met kruit zit een extra lont die na enkele seconden ontploft en net als de vuurpijl voor een mooi effect zorgt.