Btn mobile menu gray

Hoe komt vuurwerk aan zijn kleur?

Zoals je weet van bijvoorbeeld de jaarswisseling zijn er vele soorten vuurwerk. Maar de vraag waar maar weinig mensen het antwoord van weten is: Hoe komt het vuurwerk aan verschillende kleuren?

Deze kleuren worden veroorzaakt door verschillende kruitmengsels. Er zijn verschillende soorten kruit die het vuurwerk laten ontploffen of de lucht in sturen. Door aan dit kruit verschillende poeders toe te voegen krijgt het vuurwerk een bepaalde kleur. Deze poeders bestaan uit verschillende soorten zouten en atomen.Een paar voorbeelden hiervan zijn:

Verschillende stoffen en hun specifieke vlamkleur

De werking van vuurwerk op moleculair niveau

Hierboven zijn de kleuren van een aantal atoomsoorten te zien.Wanneer bijvoorbeeld koperpoeder in het vuurwerk verwerkt wordt, zal dit zorgen voor een groen/blauwe kleur.De reden hiervoor is dat op het moment dat het kruit ontbrandt het koperpoeder sterk verhit wordt. Hierdoor gaan de valentie elektronen (buitenste elektronen van een atoom) in een hogere baan zitten.Wanneer deze in een hogere baan komen, zal het molecuul meer energie bevatten.

Het model hiernonder geeft een atoom weer met de kern bestaande uit protonen en neutronen. De groene stipjes geeft een elektron weer die naar hogere baan gaat.

Schillenmodel van een atoom

Een kort moment na de explosie zal het atoom snel afkoelen en de energie weer kwijt raken. Dus het elektron gaat vanaf de hogere baan weer naar de standaard baan. Tijdens dit proces laat het atoom een of meerdere fotonen vrij. Deze fotonen zien wij als licht. En bij elk verschillend materiaal zien wij een andere kleur.

De aangeslagen toestand verklaart de vlamkleur

Het model hiernboven geeft wederom een atoom weer met de kern bestaande uit protonen en neutronen. De groene stipjes geeft hier een elektron weer die van een hogere baan terug naar een lagere baan gaat en hierbij een foton (licht) uitzendt. Licht wordt in de afbeelding weergegeven als een golfvorm die je in het rode gedeelte ziet.