Btn mobile menu gray

De microscoop

Een microscoop is een soort mega vergrootglas. Een gewoon vergrootglas vergroot ongeveer 4 tot 20 keer. Een lichtmicroscoop tussen 40 en 400 keer. Je kunt bijvoorbeeld cellen zichtbaar maken, deze zie je niet met het blote oog. Je zou de cellen van je huid, een ui, een blad, je wangslijmvlies kunnen zien. Ook kun je andere dingen onder de microscoop bekijken zoals een haar, een vliegenvleugel of een stukje krant. Als je iets wilt bekijken wat je hebt gevonden maak je daarvan een preparaat. Er bestaan ook kant-en-klaar preparaten. Die zijn voor je gemaakt zodat je snel en gemakkelijk dat kunt zien wat je wilt.

Als je met een microscoop aan de slag wilt in de klas zijn er natuurlijk wel wat regels aan verbonden om alles goed te laten verlopen. Zo is er altijd een afspraak dat als je een microscoop naar je plaats draagt je verder niks in je handen hebt. Je loopt dus meerdere keren om je spullen bij je tafel te krijgen. Er ligt zo weinig mogelijk op tafel. De opdracht, een pen een potlood en een gum is vaak voldoende naast de microscopie spullen. De tassen liggen aan de kant zodat je er niet over kunt struikelen.

De onderdelen van een microscoop

De onderdelen van een microscoop

 1. Tubus
 2. Revolver
 3. Oculair
 4. Preparaatklemmen
 5. Diafragma
 6. Lampje
 7. Oculair
 8. Statief
 9. Tafel
 10. Grote schroef/kleine schroef
 11. Voet

Werken met de microscoop

Daarnaast moet je de microscoop wel goed gebruiken. Microscopen zijn duur en kunnen stuk gaan als je er niet goed mee om gaat. In figuur 1 staan de onderdelen van de microscoop benoemd. De algemene manier om te gebruiken komt in 5 stappen.

 1. Draai met de grote schroef de tafel helemaal naar beneden. Draai het kleinste objectief naar beneden.
 2. Leg je preparaat tussen de klemmen. Wat je wilt bekijken leg je midden boven de opening in de tafel.
 3. Kijk van opzij. Draai met de grote schroef de tafel helemaal omhoog. Let erop dat het preparaat niet tegen het objectief komt.
 4. Kijk door het oculair en stel ongeveer scherp met de grote schroef.
 5. Stel met de kleine schroef nauwkeurig scherp.

Zelf een preparaat maken

Om zelf een preparaat te maken is een bepaalde techniek nodig. Hier een voorbeeld als je de cellen van een ui wilt bekijken.

 1. Doe een druppel kleurstof (bijvoorbeeld eosine) op het voorwerpglas.
 2. Trek met een pincet een stukje vlies los van de binnenkant van de uienrok. Je hebt maar een heel klein en dun stukje nodig.
 3. Leg het vliesje op de drup kleurstof. Zorg dat het niet dubbel ligt.
 4. Schuif het dekglas van opzij tegen de drup kleurstof aan.
 5. Laat het dekglas langzaam zakken. Probeer er geen lucht tussen te laten komen.
 6. Haal overtollige vloeistof wat naast het dekglas ligt weg met een tissue.

Zo ziet een preparaat van een ui er uit onder de microscoop met een vergroting van 400x.

Elk preparaat moet je anders klaarmaken maar dit is een algemene manier om te doen. Je werkt altijd met een voorwerpglas, vloeistof, de stof die je wilt gebruiken en daarna een dekglas.