Btn mobile menu gray

Kennismaking met grafeen

Grafeen, misschien heb je er wel eens iets over gehoord. Het is een bijzonder materiaal, maar we kennen het nog niet zo lang. Daarom zijn wetenschappers over de hele wereld drukt bezig uit te zoeken wat er allemaal mogelijk is met grafeen.

Een stukje grafiet.

Het begon met grafiet, het spul waar de kern van je potlood uit bestaat. Grafiet is een vorm van koolstof. De Russisch-Nederlandse natuurkundige Andre Geim en zijn collega Konstantin Novoselov slaagden erin van grafiet een laagje van één koolstof atoom dik te maken, door het met behulp van plakband (heel gewone Scotch Tape) af te pellen. De koolstofatomen in dit laagje zitten aan elkaar vast in een zeshoekjespatroon, net kippengaas. Dit laagje is grafeen, het eerste ééndimensionale materiaal dat we kennen.

Dat gebeurde in 2004. Zes jaar later kregen Geim en Novoselov voor hun ontdekking en het onderzoek dat ze vervolgens met het materiaal deden de Nobelprijs voor Natuurkunde. Het onderstaande filmpje gaat over de ontdekking van grafeen en een paar van de bijzondere eigenschappen van dit nieuwe materiaal.

Kennismaking met grafeen.

De tekst van dit artikel en het bijbehorende filmpje is ontwikkeld door Science LinX, het Science Center van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen. Klik rechts in de kantlijn voor de andere twee afleveringen uit de serie over grafeen.

Interessante links