Btn mobile menu gray

Stapelen met grafeen

Grafeen, misschien heb je er wel eens iets over gehoord. In een korte serie van drie artikelen laten we enkele eigenschappen van grafeen zien. Dit is deel twee uit de serie, het gaat hier over stapelen van grafeen.

Gestapeld grafeen, een beeld uit het onderstaande filmpje.

De komende tien jaar zal de Europese Unie, samen met het bedrijfsleven, maar liefst 1 miljard investeren in onderzoek naar grafeen. Een groot aantal Europese wetenschappers, ook uit Nederland, doet mee aan dit mega-onderzoeksproject. Want er valt nog heel veel te ontdekken aan grafeen.

Zo kan je laagjes 'kippengaas' op elkaar stapelen. En er zijn inmiddels varianten van grafeen ontdekt, die net zo'n platte, ééndimensionale structuur hebben. Die kan je weer combineren met grafeen. Over het stapelen en de gevolgen daarvan voor de eigenschappen gaat het volgende filmpje:

Stapelen met grafeen.

De tekst van dit artikel en het bijbehorende filmpje is ontwikkeld door Science LinX, het Science Center van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen. Klik rechts in de kantlijn voor de andere twee afleveringen uit de serie over grafeen.