Eieren vallen makkelijk kapot. Ze lijken dus niet zo sterk. Echter, als je de vorm op de goede manier gebruikt, zijn ze juist heel sterk. Zo sterk dat de eivorm gebruikt wordt in bouwwerken.
Om te testen hoe sterk eieren zijn gaan we een leuk experiment doen. Neem vier gewone eieren, dat wil zeggen kippeneieren. Je kunt het later ook eens met kwartel of struisvogeleieren proberen, maar voorlopig nemen we kippeneieren. Je kunt zien dat die een bolle en een spitse kant hebben. Het gaat ons om de bolle kant. Maak de eieren voorzichtig open aan de spitse kant en laat de inhoud (het eierstruif) eruit lopen. Dit gooi je natuurlijk niet weg, dat is zonde. Maak er een omelet, pannenkoeken of een lekkere cake mee.
Nu moet je zorgen dat de bolle kanten kleine koepeltje worden. Dat wil zomaar niet, je kunt de schalen makkelijk kapot maken. Maar er is een trucje voor. Plak voorzichtig een plakband om het ei. Nu kun je de eierschaal afknippen langs het plakband zonder dat ie kapot gaat. In figuur 1 zie je hoe dat eruit ziet.
Figuur 1: Eierkoepeltje, gemaakt met plakband. Bron: auteur.
Nu zet je de vier koepeltjes in een rechthoek op tafel en ga je testen hoe sterk ze zijn. Dat kun je doen door er boeken op te leggen, bijvoorbeeld natuurkundeboeken. Probeer eens te schatten hoeveel (kilo)gram de eierdoppen kunnen dragen. Wat denk je, twee kilo, vijf of meer…?
In figuur 2 zie je hoe ik het gedaan heb.
Figuur 2: Eierkoepeltjes zonder en met belasting van een boek. Bron: auteur.
Je zult zien dat de eieren niet kapot gaan, sterker nog, ze gaan ook niet kapot als je er een hele stapel boeken op legt. Bij mij waren op een gegeven moment de natuurkundeboeken op en heb ik er dikke woordenboeken bij gelegd. Het was toen een stapel van bijna een halve meter geworden en de boeken samen wogen 18,4 kilogram. Pas toen braken de eieren! Bij hoeveel kilogram breken de eierdoppen bij jou? Zie je kans om meer dan 18,4 kilogram op de eierschalen te leggen zonder dat ze breken?
Figuur 3. Pas een stapel van een halve meter boeken van 18,4 kilogram breken de vier eierdoppen. Bron: auteur.
Je zult nu wel door hebben dat de ronde vorm van eieren heel sterk is.
Bouwwerken
De koepelvorm wordt in bijzondere bouwwerken gebruikt. Een probleem is wel dat als een koepel een vorm heeft van een halve bol, hij de muren waar hij op rust uit elkaar duwt. Een grote en dus zware koepel zal daarom onder zijn eigen gewicht instorten. Een eivorm lost dat probleem op, omdat het gewicht nu niet opzij maar omlaag drukt. Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel de koepel van de Dom van Florence. Die heeft een prachtige eivorm, waardoor de koepel erg sterk is, zoals je zelf gemerkt zal hebben.
Figuur 4: Koepel in eivorm van de Dom van Florence. Bron: Wikipedia