Btn mobile menu gray

Hoe een wc-rol je kan verrassen

Isabelle houdt van naaien en knutselen en kreeg van haar oma een kluwen garen. Het garen was nogal los opgewonden. Om te voorkomen dat de kluwen in de war zou raken maakte zij van een wc-rol en twee uitgeknipte rondjes karton een klos om het garen opnieuw op te rollen.

Telkens als zij een stuk garen nodig had hield ze de klos in haar ene hand en met haar andere hand rolde zij het benodigde stuk garen er af.

Toen de klos bijna leeg was kwam zij tot een verrassende ontdekking. Zij legde de klos op tafel, omdat zij maar één hand ter beschikking had, en trok met haar vrije hand aan het losse uiteinde. Tot haar verbazing draaide de klos verkeerd om waardoor het garen er niet af- maar opgewikkeld werd. Kijk maar in het filmpje wat er gebeurde:

Kun je uitleggen waarom de klos zo rolde?

Je kunt je uitleg vergelijken met de uitleg die in de uitklapbox hieronder staat.

Tip 1: Als je de proef zelf gaat uitvoeren heb je kans dat de klos over de tafel gaat glijden. Je kunt dat voorkomen door een wat ruwe ondergrond te kiezen (bijvoorbeeld tafellaken op tafel).

Tip 2: Wil je je wat meer verdiepen in deze beweging maak dan de opdracht in het artikel Tot waar blijft de wc-rol je verrassen?