Wist je dat je van tennisballen heel bijzondere torens kunt bouwen? Als je ziet hoe de ballen op elkaar liggen, lijkt het alsof sommige ballen zo naar beneden kunnen rollen. Toch is dat niet zo, kijk maar naar deze bouwwerken van gestapelde tennisballen.
Wat doe je als je van tennissen houdt en veel tennisballen op voorraad hebt? Precies, dan ga je torens bouwen van tennisballen! Andria Rogava, een astrofysicus uit Georgië, begon te bouwen met zijn tennisballen en ontdekte dat je allerlei bijzondere bouwwerken kunt maken. Kijk maar eens wat hij allemaal al gemaakt heeft.
Bouwwerken van tennisballen
Andria Rogava bouwde bijvoorbeeld een bouwwerk met 16 tennisballen, door eerst een piramide te maken en een aantal ballen heel voorzichtig weg te halen. Vanuit sommige standpunten zie je een driehoekig vlak, vanuit andere gezichtspunten een zeshoekig vlak.
Figuur 1: Bouwwerk gemaakt met 16 op elkaar gestapelde tennisballen. Foto: Andria Rogava.
Ook maakte hij een soort kerstboomachtige structuur. Weer begon hij met een piramide en haalde voorzichtig de ballen op de hoeken weg. Zo bedacht hij dat hij de onderste laag ook wel kon weglaten en maakte hij een torentje met 7 tennisballen.
Figuur 2: Toren opgebouwd uit 14 en 7 op elkaar gestapelde tennisballen. Foto: Andria Rogava.
Nog meer lagen
Dat bracht hem op het idee dat deze toren ook wel hoger kan. Om zo’n toren te maken, moest hij wel eerst een constructie maken om de toren te stutten. Nadat de laatste bal er bovenop zat, kon hij de hulpmiddelen weghalen en was zijn hoge toren van tennisballen klaar. Andria Rogava’s hoogste toren tot nu toe bestaat uit 10 lagen (9 lagen van 3 ballen en één bal er bovenop).
Figuur 3: Toren opgebouwd uit 28 op elkaar gestapelde tennisballen valt om als je de bovenste bal verwijdert. Beeld: YouTube.
Uitgekiend krachtenspel
Hoe komt het nu dat de tennisballen uitsteken, maar toch blijven liggen? Dat komt door de slimme stapeling en de krachten die de ballen op elkaar uitoefenen. Door de zwaartekracht die op elke overhellende bal werkt, zou je verwachten dat de ballen naar beneden kunnen rollen. Dat gebeurt niet, om twee redenen. Allereerst, omdat de overhellende ballen een beetje naar beneden gedrukt worden door de ballen erboven. Maar deze kracht alleen is niet genoeg, als dit de enig kracht was om de bal op zijn plaats te houden, zou de bal alsnog wegrollen. Er is dus nog een tweede kracht in het spel: de wrijvingskracht. Iedere bal ligt ook tegen zijn buren aan. Om weg te rollen, moet iedere bal ook de wrijvingskracht met zijn buren overwinnen. Door het pluizige, stroeve oppervlak van de tennisbal is deze kracht te groot en blijft de bal toch op zijn plek. Alles is dus precies in evenwicht, maar haal je de bovenste bal weg, dan is het evenwicht verstoord en stort de toren in!
Figuur 4: Toren van 28 tennisballen stort in als bovenste bal wordt weggehaald. Beeld: YouTube, Andria Rogava.
Andria Rogava kan de verleiding niet weerstaan om steeds weer andere mooie bouwwerken te maken. Hij zet regelmatig nieuwe foto’s en filmpjes op YouTube en Facebook. Kijk maar eens naar deze bijzondere piramide en de ring met meerdere torens aan elkaar.
Figuur 5: Holle piramide. Beeld: YouTube, Andria Rogava.
Figuur 6: Ring met meerdere torens aan elkaar (hexagramtoren). Foto: Andria Rogava.
Heb je ook zin om torens te bouwen van tennisballen? Verzamel dan zo veel mogelijk tennisballen en ga aan de slag. Is het je gelukt om een mooie toren van tennisballen te maken? Stuur dan je foto (eventueel met filmpje) naar onze redactie, dan komt jouw foto misschien ook bij ons artikel!