Btn mobile menu gray

Lichaamsmaten nameten

In het artikel over lichaamsmaten kun je nalezen dat er verschillende wetmatigheden zijn ontdekt voor het menselijk lichaam. Deze wetmatigheden gelden vooral voor volwassenen maar ook voor jongere leeftijden zul je bepaalde regelmatigheden kunnen ontdekken.

Benodigdheden

  • Een meetlat of centimeter
  • Een weegschaal
  • Een computer met internetverbinding

Uitvoering, bepalen van je spanwijdte index

Bepaal zo nauwkeurig mogelijk je lengte als je netjes rechtop staat. Bepaal ook je spanwijdte, de afstand tussen je linker- en rechter vingertop als je je armen wijd gespreid houdt. Dit kun je bijvoorbeeld goed meten als je strak tegen een muur staat (met je gezicht opzij en een wang tegen de muur gedrukt). Je ene hand raakt de hoek van de kamer. Je andere hand houd je zo ver mogelijk van de hoek verwijderd, ook weer tegen de muur gedrukt. Met een krijtje of potlood kun je nu de afstand af laten tekenen en daarna netjes meten. De spanwijdte-index bereken je door je spanwijdte te delen door je lengte. Voor de gemiddelde volwassen persoon ligt dat op 1,0 voor kinderen in de groei zit daar wat schommeling in.

Lees meer over lichaamsmaten in dit artikel.

Uitvoering, bepalen van je BMI

 

Behalve dat je je lengte en spanwijdte meet, bepaal je ook je massa door op een weegschaal te gaan staan. Hiermee kun je je body-mass index (bmi) bepalen. Voor volwassenen is dat een simpele berekening maar voor kinderen in de groei ligt dat toch een beetje anders. Omdat je in de groei bent is de verhouding tussen vet en spieren anders, dit hangt uiteraard samen met je leeftijd. Via de simulatie op onderstaande website kun je heel eenvoudig je BMI bepalen.

Bepaal snel en simpel je BMI-index op de site van het Voedingscentrum.