Btn mobile menu gray

Doen planten ook aan sex?

Jazeker! Planten doen ook aan sex. Natuurlijk niet zoals mensen en dieren dat doen, want planten kunnen zich niet bewegen. Maar om zich voort te planten, moet er een zaadcel bij een eicel komen, net als bij mensen en dieren.

Een bloem van binnen

Veel planten hebben net als mensen geslachtsorganen. In het plaatje hieronder zie je een bloem met in het midden de stamper, het vrouwelijke geslachtsorgaan, en daaromheen de meeldraden, de mannelijke geslachtsorganen. Die meeldraden produceren het stuifmeel, ook wel pollen genoemd. Als je hooikoorts hebt, dan ben je allergisch voor stuifmeel.

Schematische weergave van een bloem. Bron: www.britannica.com, zelf vertaald

Om het stuifmeel bij de vrouwelijke organen te krijgen van een bloem verderop, hebben planten een beetje hulp nodig. Van de wind of van dieren zoals vogels en insecten. Bij sommige planten blaast de wind het stuifmeel naar de volgende bloem. Bij andere blijft het aan de poten van bijvoorbeeld een bij hangen, die in de bloem naar nectar komt zoeken. Daarna landt de bij op de volgende bloem, waar het stuifmeel weer aan de stamper blijft hangen.

 In dit filmpje kun je zien hoe een bij een plant bestuift.

Na de bevruchting ontstaat er een zaadje, waaruit weer een nieuwe plant kan ontstaan.

Een- en tweehuizig en een- en tweeslachtig

Overigens is het geslacht van planten iets ingewikkelder dan bij mensen. Planten kunnen eenhuizig zijn of tweehuizig. Tweehuizige planten hebben alleen mannelijke of vrouwelijke geslachtorganen, een plant is dan of vrouwelijk of mannelijk. Eenhuizige planten hebben beide geslachtsorganen. Daarvan heb je twee varianten: eenhuizige planten met eenslachtige of tweeslachtige bloemen. Bij tweeslachtige bloemen zijn zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen aanwezig in dezelfde bloem, net als op de illustratie hierboven. Bij eenslachtige bloemen hebben de bloemen alleen mannelijke of vrouwelijke geslachtsorganen.

Klonen

Overigens doen planten niet altijd aan sex. Sommige planten kunnen zichzelf klonen. Dan ontstaat er een exacte kopie van de plant. Ze doen dat bijvoorbeeld met uitlopers boven de grond of wortelstokken onder de grond. Uitlopers en wortelstokken groeien naar een plek verderop waar weer een nieuwe plant ontstaat. Wortelstokken kunnen wel meters lang worden! Een klein stukje hiervan is al genoeg om een nieuwe plant te laten groeien. Als je zo’n plant dus eenmaal in je tuin hebt, kom je er bijna nooit meer vanaf.

Aardbei met uitlopers, bron: wikipedia.