Btn mobile menu gray

Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep werd voor het eerst vastgesteld in maart 2009 in Mexico. Een paar maanden later waren er over de hele wereld mensen besmet met het virus (verwijzing naar uitleg Virus). Hoe gevaarlijk is de Mexicaanse griep eigenlijk?

Begin

De Mexicaanse griep is in maart 2009 voor het eerst vastgesteld bij een vierjarige jongen uit La Gloria in Mexico. Hoe het virus precies ontstaan is, weet men niet. Wel heeft men ontdekt dat het bestaat uit een samensmelting van een menselijk deel, een deel vogelgriepvirus en een deel varkensgriepvirus. Daarom werd het eerst ook varkensgriep of in het Engels swine flu genoemd. Inmiddels is de officiële naam Nieuwe Influenza A (H1N1), maar veel mensen noemen het Mexicaanse griep, omdat het in Mexico is ontstaan.

Mexico: mensen dragen mondkapjes, bron: wikipedia.

Veel mensen in Mexico raakten besmet met de Mexicaanse griep. Het dagelijks leven lag daar stil. Winkels en kantoren gingen dicht omdat werknemers ziek waren en om te voorkomen dat nog meer mensen ziek werden. Al snel waren er Amerikanen besmet die in Mexico waren geweest. Later werden ook mensen uit andere landen ziek die naar Mexico reisden en namen zo het virus mee als ze weer naar huis gingen. Inmiddels zijn er over de hele wereld mensen ziek en spreekt men over een pandemie. Die term gebruikt men als het om een nieuwe ziekte gaat die van mens op mens wordt overgedragen en er wereldwijd mensen ziek zijn.

Nederland

In juni werd bekend dat er ook een Nederlander besmet was met de Mexicaanse griep. De maanden daarna werden er meer mensen in ons land ziek en begin augustus overleed helaas de eerste Nederlander. Het was een 17-jarige jongen die al aan een zeer ernstige andere aandoening leed.

Het eerste geval in Nederland.

Symptomen

Als mensen besmet zijn met de Mexicaanse griep, hebben ze dezelfde verschijnselen als bij de ‘normale’ griep. Koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en droge hoest. De Mexicaanse griep is niet ernstiger dan de ‘normale’ griep en gaat in principe gewoon over als je thuis rust neemt. Alleen mensen met een zwakke gezondheid, baby’s en zwangere vrouwen lopen een hoger risico op complicaties. Zij moeten (telefonisch) contact opnemen met hun huisarts.

Voor iedereen die denkt dat hij of zij de Mexicaanse griep heeft geldt: ga niet naar het spreekuur van de huisarts: zo kun je de andere mensen in de spreekkamer besmetten!

Mensen die net met het vliegtuig aankomen worden gescand om verspreiding van de Mexicaanse griep te voorkomen, bron: wikipedia.

Verspreiding

De Mexicaanse griep wordt net als de ‘gewone’griep overgedragen door slijm waar virusdeeltjes in zitten. Dit slijm komt vrij door te niezen, te hoesten of te praten en kan via de lucht andere mensen besmetten. Ook kunnen er virusdeeltjes aan je handen komen door iemand een hand te geven of door iets aan te raken waar virusdeeltjes op zitten. Om de kans op besmetting kleiner te maken kun je de volgende dingen doen. Vermijd contact met mensen die ziek zijn, was regelmatig je handen met zeep en gebruik een zakdoek als je moet niezen, snuiten of hoesten.

Was vaak je handen met zeep, bron: www.grieppandemie.nl.

Vaccinatie

Inmiddels wordt er een vaccin (zie uitleg Virus halverwege) ontwikkeld tegen de Mexicaanse griep. De verwachting is dat eind oktober of begin november (2009) een groot aantal Nederlanders zal worden ingeënt. Het gaat dan om mensen die werken in de gezondheidszorg, zwangere vrouwen, 60-plussers, gezinsleden en andere mensen die iemand verzorgen met een verhoogd medisch risico en mensen met een medisch risico.

Interessante links