Btn mobile menu gray

De kracht van planten: hoe sterk is een plant?

Natuurdocumentaires gaan meestal over dieren. Want dieren zijn nou eenmaal indrukwekkend snel (leeuwen en antilopen), indrukwekkend groot (walvissen en olifanten) of indrukwekkend slim (dolfijnen en chimpansees). Maar als het om het breken van records gaat dan kunnen planten er ook wat van. Je zou het misschien niet zeggen, maar planten zijn de sterkste, grootste en de oudste organismen op aarde.

Sterkste organisme

Als je op de fiets zit, heb je wel eens last van scheuren in de weg. Vaak worden fietspaden netjes geasfalteerd. En asfalt kan wel tegen een stootje. Maar na verloop van tijd kunnen er toch flinke scheuren ontstaan. Die scheuren ontstaan doordat de wortels van bomen het asfalt omhoog duwen. De wortels van bomen kunnen in de loop der tijd ook enorme schade aanrichten aan muren en gebouwen. In asfalt, in een muur en zelfs in natuurstenen zitten meestal wel hele kleine gaatjes en spleetjes. Het begint er allemaal mee dat de allerkleinste worteltjes van een plant in die spleetjes gaan groeien. Als een boom en dus ook de wortel groeit, wordt de steen langzaam uiteen gespleten. Hier is een enorme kracht voor nodig. Maar planten doen het; gewoon door te groeien. Kijk bij Proefjes hoe je zelf een plant iets kan laten splijten.

Oudste organisme

Er zijn planten die maar één jaar leven. In de winter sterft de plant dan zelf af. Alleen de zaadjes overleven. Maar er zijn planten die veel langer leven. In de Verenigde Staten werd in 1963 een naaldboom omgekapt die maar liefst 4862 jaar oud bleek te zijn. Dat betekent dat de boom al volop groeide in de tijd waarin de piramides in Egypte werden gebouwd. Kijk bij Uitleg [hyperlink] als je wilt weten hoe je de leeftijd van een boom precies kan bepalen. Ook als zaadje kan een plant trouwens lang in leven blijven. Een aantal jaar geleden zijn wetenschappers erin geslaagd om een 2000 jaar oud zaadje van een palmboom te laten uitgroeien.

De Prometeusboom: de boom was 4862 jaar oud toen hij omgehakt werd. Bron: wikipedia

Grootste organisme

De reuzensequoia in de Verenigde Staten is het grootste levende organisme op aarde. De grootste boom (die de naam General Sherman heeft gekregen) is ruim 84 meter hoog, heeft een omtrek van 33 meter, en een gewicht dat wordt geschat op ongeveer 6.000.000 kilo. Daarmee weegt de boom zwaarder dan 15 flinke walvissen bij elkaar. In de stammen van sommige bomen is een tunnel uitgehakt, groot genoeg om een auto doorheen te laten rijden.

Een omgevallen reuzensequoia.