Btn mobile menu gray

Wat zegt mijn DNA over mijzelf?

Vingerafdrukken zijn uniek. Al meer dan honderd jaar worden daarom vingerafdrukken gebruikt om vast te stellen wie de dader is van een misdrijf. Maar als je wel eens een aflevering van CSI hebt gezien, dan weet je dat tegenwoordig ook een heleboel andere sporen gebruikt worden. Namelijk, sporen die DNA bevatten. Want ook DNA is uniek. Behalve eeneiige tweelingen hebben geen twee mensen precies hetzelfde DNA. En dat unieke DNA zit overal: in huid, in bloed, in haarwortels. In alle cellen van je lichaam zit hetzelfde DNA.

DNA

Als je door een microscoop naar cellen kijkt, zie je daar vaak een soort vlekje in liggen. Dat is de kern van de cel. In die kern zit het DNA. DNA bestaat eigenlijk uit hele dunne draadjes. Die draadjes zijn zo dun dat er ongeveer vijf miljoen tegelijkertijd door het oog van een naald zouden kunnen.

DNA is een bijzondere stof:

  • DNA regelt allerlei activiteiten in de cel (zoals de celdeling en de vorming van enzymen)
  • DNA bepaalt allerlei eigenschappen van een organisme, zoals haarkleur, oogkleur en lengte
  • DNA krijg je van je vader en je moeder: het is erfelijk
  • DNA kan zichzelf heel precies kopiëren (alle cellen van één organisme hebben hetzelfde DNA)

Informatie uit DNA-profielen

Een 'ouderwets' DNA-profiel. Bron: Wikipedia

Onderzoekers kunnen op basis van het DNA van een paar cellen een DNA-profiel van iemand samenstellen. Een DNA-profiel is een soort kaart van hoe het DNA van iemand in elkaar zit. Zo’n DNA-profiel kan er op verschillende manieren uitzien. Twintig jaar geleden zag een DNA-profiel eruit als een soort streepjescode. Tegenwoordig heeft een DNA-profiel de vorm van een grafiekje waar allerlei piekjes op te zien zijn. Een DNA-profiel kan op verschillende manieren gebruikt worden:

  • Een DNA-profiel laat zien of iemand een man is of een vrouw.
  • Door twee DNA-profielen met elkaar te vergelijken kun je afleiden of ze afkomstig zijn van dezelfde persoon. Je kan het DNA dat gevonden is op de plaats van een misdrijf dus vergelijken met het DNA van één of meer verdachten.
  • Door twee DNA-profielen met elkaar te vergelijken kun je afleiden of ze afkomstig zijn van familieleden. Je kan op basis van een DNA-profiel bijvoorbeeld vaststellen wie de vader is van een kind.

Zo ziet een DNA-profiel er tegenwoordig meestal uit. Bron: Wikipedia