Btn mobile menu gray

Waarom dragen sommige mensen een bril?

Sommige mensen hebben een bril of lenzen omdat ze anders niet goed kunnen zien. Maar hoe komt het eigenlijk dat ze zo slecht zien?

De werking van het oog

Heel simpel gezegd bestaat een oog uit een lens (zie uitleg lenzen) waar het licht van buiten door komt en een scherm achter in je oog, het netvlies, waarop dat binnengekomen licht valt. In het netvlies zitten twee verschillende zintuigcellen. Met de zogenaamde staafjes kan je zien hoe veel licht er uit een bepaalde richting komt, met de kegeltjes kan je zien welke kleur dat licht heeft. De hersenen zetten de signalen van de kegeltjes en de staafjes om in een beeld.

De bouw van het oog, bron: http://mediatheek.thinkquest.nl

De lens zorgt ervoor dat het beeld dat op je netvlies valt, scherp is. Hou maar eens je vinger heel dicht bij je oog. Als je naar je vinger kijkt, zie je die scherp en dingen die verder weg zijn niet. Kijk je juist verder weg, dan is dat scherp en wordt je vinger wazig. Dit komt doordat je lens boller of platter kan worden.

Licht komt vanaf een voorwerp naar je oog en wordt door de lens op het netvlies geprojecteerd.

Bijziend / verziend

Mensen die een bril nodig hebben kunnen we onderverdelen in twee categorieen: mensen die bijziend zijn en mensen die verziend zijn. Als je bijziend bent, kun je dingen die dichtbij zijn wel goed scherp zien, maar alles wat verder weg is, wordt wazig. Dit komt meestal doordat je oog te lang is. Het scherpe beeld dat de lens maakt, valt dus voor het netvlies.
Bij mensen die verziend zijn, is het allemaal precies andersom. Zij kunnen dingen die ver weg zijn wel scherp zien, maar dichtbij wordt het wazig. Dit komt meestal doordat hun oog te kort is. Het scherpe beeld dat gevormd wordt door je lens valt als het ware achter het netvlies.

Een gezond oog, een verziend oog zonder en met bril en een bijziend oog zonder en met bril, bron: http://hetlichtpunt.punt.nl

Leesbril

Oudere mensen hebben vaak een leesbril nodig. Ze zijn dan verziend, ze kunnen bijvoorbeeld de krant die dichtbij hun ogen is niet meer lezen. Dit komt echter niet doordat hun ogen te kort zijn, maar omdat hun lens oud en daardoor star is geworden. De lens heeft moeite om heel bol te worden en kan geen scherp beeld meer op het netvlies produceren.