Btn mobile menu gray

Waarom steken muggen?

Het is midden in de nacht en je wordt wakker van gezoem en een jeukende arm. De volgende ochtend blijkt dat de mug het niet bij je arm heeft gelaten, maar dat ook je gezicht onder de bulten zit. Waarom steekt een mug eigenlijk?

Soorten muggen

Niet alle muggen steken. Ongeveer 2% van alle soorten muggen die in Nederland voorkomen, steken. En daarvan steken alleen de vrouwtjes. Ze doen dat niet net zoals bij bijen of wespen met een angel die op hun kont zit, maar met hun lange boorvormige mond. Ze steken ook om een heel andere reden. Niet zoals bij bijen en wespen als verdediging, maar ze gebruiken de mens als voedselbron. Nadat een vrouwtjesmug bevrucht is door een mannetjesmug, wil het vrouwtje eitjes leggen. Maar om die eitjes in haar lichaam te maken, heeft ze eiwitten nodig. Deze eiwitten haalt ze uit ons bloed.

Een stekende mug. Bron: wikipedia

Het steken

Als een vrouwtje een slachtoffer heeft gevonden, plaats ze haar mondboor op de huid. Nadat ze een gaatje heeft gemaakt, spuit ze eerst een vloeistof in die voorkomt dat het bloed gaat stollen. Deze stof zorgt er ook voor dat je een bult krijgt die gaat jeuken. Vervolgens zuigt ze wat bloed op. Meestal herhaalt dit proces zich een paar keer, totdat ze genoeg bloed heeft.

Voorkeur

Muggen hebben vaak een voorkeur voor wie ze steken. Zo wordt de ene persoon vaker gestoken dan de ander. Dat heeft met lichaamsgeur te maken. Ze vinden de een lekkerder ruiken dan de ander.

Met geuren kun je muggen ook foppen. Als je jezelf insmeert met anti-muggencrème, zijn de muggen even in de war. Maar deze geur vervaagt snel en al gauw ruikt de mug toch weer je lichaamsgeur en zal gaan steken.

Malaria

Op zich kan het helemaal geen kwaad om door een mug gestoken te worden, je houdt er alleen een jeukende bult aan over. In veel tropische landen is dat anders. Daar dragen sommige muggen een parasiet (zie uitleg parasiet) met zich mee, die bij mensen malaria veroorzaakt. Dat is een hele vervelende ziekte. Als je in zo’n land op vakantie bent, moet je vaak pilletjes slikken tegen malaria, je goed insmeren met anti-muggencrème en ’s nachts onder een klamboe slapen.

Bekijk ook eens deze aflevering van Het klokhuis over malaria.