Btn mobile menu gray

Zuur

Eten en drinken krijgen een zure smaak doordat er zure stoffen in zitten. Een maat om aan te geven hoe zuur iets is, is de pH.

Aan de hand van de smaak kun je moeilijk bepalen hoe zuur een stof is. Een smaak is namelijk niet te meten, die verschilt per persoon. Daarom hebben we een maat voor de zuurgraad bedacht, de pH.
Hoe lager de pH, hoe meer zure deeltjes er in een stof zitten. Een stof met een pH van 7,0 noemen we neutraal, een stof met een pH lager dan 7,0 noemen we een zuur en een stof met een pH hoger dan 7,0 noemen we een base. In de volgende afbeelding zijn voorbeelden te zien van elke pH waarde.

De kenmerken van verschillende pH-waarden

Iets minder zuur maken: de pH verhogen

Met indicatorpapier kun je nagaan wat de pH van een stof is (bron: www.sciencephotolibrary.com).

Als je een zure stof verdunt met puur water, wordt de pH meestal hoger. Dit betekent dat de zuurgraad afneemt. Alleen bij een buffer of zuurteregelaar – een waterige oplossing van een zuur/base koppel dat zich in een bepaald evenwicht bevindt – zal bij verdunnen de zuurgraad vrijwel constant blijven. Wat de zuurgraad van de oplossing is, kun je meten met behulp van universeel indicatorpapier.

  • Door zuur eten en drinken te verdunnen, kan het dus al minder zuur worden.

Als je een zuur gaat verdunnen, doe je er meestal water bij. Water heeft een pH van 7,0 en is dus neutraal. Als je een zuur zou mengen met een hoeveelheid base, ontstaat er een nieuw evenwicht. De nieuwe pH-waarde zal ergens tussen de pH-waardes van het zuur en de base in liggen. Bij een buffer zal echter bij het toevoegen van een relatief kleine hoeveelheid zuur of base, net als bij verdunnen, de zuurgraad nauwelijks veranderen.

  • Door een base toe te voegen, kun je dus ook zuur eten en drinken minder zuur maken.

Als je de pH van cola meet, zie je dat die een waarde heeft tussen de 2,5 en de 3,0. Heb je wel eens cola gedronken? Dan weet je dat cola geen zure smaak heeft. Dit komt door de grote hoeveelheid suiker die in de cola zit.

  • Zure smaken kun je corrigeren met andere (lekkerdere) zure smaken of met zoete smaken.

Hiermee maak je het eten of drinken niet minder zuur, maar voor je gevoel/smaak is het wel minder zuur. Een citroengele of framboosrode kleur kan hier ook aan meehelpen.

Proefje

Met het onderstaande heel eenvoudige proefje kun je zelf ervaren hoe je de zure smaak kunt veranderen.

  • Pers een citroen en proef met een theelepeltje een heel klein beetje van het citroensap. Spoel je mond met een beetje water om de zure smaak weg te werken.
  • Voeg aan het citroensap 150mL water toe. Proef nog een keer. Spoel je mond met een beetje water om de zure smaak weg te werken.
  • Voeg aan het verdunde citroensap 1 eetlepel suiker toe. Proef nog een keer.