Btn mobile menu gray

Bedorven vlees herkennen

Studenten uit Groningen hebben bacteriën genetisch gemanipuleerd zodat ze verkleuren als ze naast rottend vlees liggen. Hoe werkt dat precies?

De studenten wonnen met hun uitvinding een internationale wedstrijd op het gebied van genetische modificatie. Foto: Justin Knight, iGEM foundation.

Elk jaar worden grote hoeveelheden vlees weggegooid. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken durven mensen het vlees niet meer te eten, en terecht, want je wilt liever geen voedselvergiftiging oplopen. Het is echter voor fabrikanten lastig aan te geven wanneer het vlees precies bedorven is, waardoor er veel vlees wordt weggegooid dat eigenlijk nog goed te eten is.

Detectorbacteriën

Studenten uit Groningen hebben hier iets op bedacht. Zij veranderden het DNA van een bacterie dusdanig dat hij verkleurt als hij in aanraking komt met stoffen die vrijkomen van bedorven vlees. Op die manier weet je dat het vlees bedorven is en je het absoluut niet meer moet eten. Met deze uitvinding wonnen de studenten een internationale prijs op het gebied van genetische modificatie.

Schema van de genetisch gemodificeerde bacterie. (1) Het bedorven vlees produceert stoffen die door de bacterie gedetecteerd worden. (2) De promotor zorgt ervoor dat het pigmentgen wordt geactiveerd. (3) Pigmentcellen worden geproduceerd, waardoor de bacterie verkleurt.

Hoe werkt het?

Voor deze uitvinding gebruikten de studenten de bacterie Bacilus subtilus. Het bleek dat er bepaalde genen in de bacterie werden geactiveerd door de lucht van rottend vlees, maar niet door de geur van vers vlees. Ze koppelden de promotor (aan-uitknop) van deze genen aan een gen dat zorgt voor pigmentproductie en de bacterie was klaar. Vervolgens maakten ze zakjes met de bacteriën in één compartiment en voedingsstoffen voor de bacteriën in een ander compartiment. Als je de twee compartimenten bij elkaar brengt, kunnen de bacteriën hun werk doen.

Voor meer informatie kun je hier kijken op de site (Engelstalig) van het studententeam. En op deze site vind je een kort filmpje over de uitvinding.