Btn mobile menu gray

Suikerspiegel?!

Als je eet, krijg je veel verschillende stoffen in je lijf. Een daarvan is glucose (C6H12O6).Glucose is de belangrijkste brandstof die ons lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Hoeveel glucose er in je bloed zit regelt het lichaam zelf. Maar hoe gebeurt dit nou precies?

De concentratie glucose in bloed wordt de bloedsuikerspiegel genoemd. Deze geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit. Dit hoort ongeveer 1 gram/liter te zijn. Dit wordt allemaal geregeld door twee hormonen, insuline en glucagon.

Insuline en glycogeen

De werking van insuline, bron www.alvleesklier.eu.

Wanneer je eet, krijg je glucose binnen, hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Nu komt het hormoon insuline in actie. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier, ook wel pancreas genoemd. Om precies te zijn gebeurt dit in groepjes cellen, die de Eilandjes van Langerhans worden genoemd. Deze eilandjes bevatten twee type cellen, Alfacellen en Bètacellen, Bètacellen produceren insuline. Insuline heeft als functie om de concentratie glucose in het bloed naar beneden te brengen. De lichaamscellen nemen namelijk de glucose op uit het bloed, zodat de bloedsuikerspiegel daalt. Ook de lever slaat glucose op in zijn cellen. Het is alleen zo dat de lever glucose in een andere vorm opslaat, deze vorm heet glycogeen.

Glucagon

Maar wanneer je een poos niet gegeten hebt, of een grote inspanning hebt geleverd kan je bloedsuikerspiegel dalen. Dan komt een ander hormoon in actie, namelijk glucagon. Ook glucagon wordt gemaakt in de Eilandjes van Langerhans op de alvleesklier. Dit gebeurt in de alfacellen van de eilandjes. Glucagon zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit gebeurt door het glycogeen in de levercellen af te breken en de glucose af te geven aan het bloed.Bij gezonde mensen gaan deze processen automatisch, dit is niet het geval bij mensen met suikerziekte, ook wel diabetes mellitus genoemd.