Btn mobile menu gray

Spijsvertering

We eten voedsel om ons lichaam te laten functioneren. De energie uit je eten zorgt ervoor dat al je organen goed functioneren en dat je spieren hun werk kunnen doen. Maar hoe haalt jouw lichaam voedingsstoffen uit eten zoals groenten, vlees en granen?

Mond

Het voedsel dat je eet legt een lange weg af in je lichaam. Het begint allemaal in je mond. Hier wordt het eten gekauwd en gemengd met speeksel zodat je het makkelijker door kunt slikken. Je speeksel bevat ook enzymen die zetmeel kunnen afbreken.

Schema van onze spijsvertering.

Slokdarm

De slokdarm verbindt je mond met je maag. De spieren in je slokdarm zorgen ervoor dat je eten geleidelijk naar je maag gaat en niet in een keer naar beneden valt. Tussen je slokdarm en je maag zit een sluitspier die ervoor zorgt dat wat in je maag zit niet meer terug kan naar je slokdarm.

Maag

In het bovenste gedeelte van je maag wordt er maagsap toegevoegd aan de voedselbrij. In deze sappen zitten verteringsenzymen en zoutzuur. In het onderste gedeelte van je maag wordt alles goed gekneed en vermalen.

Twaalfvingerige darm, lever, alvleesklier en galblaas

Na de maag komt het voedsel in de twaalfvingerige darm, het eerste deel van de dunne darm. Hier worden stoffen uit de galblaas en de alvleesklier aan de voedselbrij toegevoegd. In de galblaas wordt galvloeistof opgeslagen die geproduceerd wordt in de lever. Galvloeistof helpt je om vetten te verteren. De alvleesklier produceert sappen die ervoor zorgen dat eiwitten, koolhydraten en vetten worden verteerd.

Onze spijsvertering.

Dunne darm

Vervolgens komt het voedsel in de dunne darm. De dunne darm is 5 meter lang en de wand bevat heel veel uitstulpingen waardoor het oppervlak heel groot is. Via de wand worden voedingsstoffen uit het eten opgenomen in je bloed.

Dikke darm

Alle onverteerbare voedselresten komen uiteindelijk in de dikke darm, het geheel is dan nog erg waterig. In de dikke darm worden water en zouten opgenomen, waardoor het geheel indikt. Je ontlasting komt als laatste in de endeldarm terecht en als daar genoeg is opgehoopt, verlaat het je lichaam via je anus.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over spijsvertering op de website van de Maag Lever Darm Stichting.