Btn mobile menu gray

Hormonen, wat zijn het en hoe werken ze?

Adrenaline, insuline, glucagon, testosteron en oestrogeen zijn allemaal voorbeelden van hormonen. Hormonen die bij een volwassene dagelijks door het lijf gieren. Maar wat zijn hormonen nou eigenlijk? En hoe werken ze?

Hormonen zijn een soort van speciale regelstoffen die door hormoonklieren gemaakt worden.Elk hormoon heeft zijn eigen functie. Zo heeft insuline bijvoorbeeld de functie om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Insuline zorgt ervoor dat het glucosegehalte in je bloed niet te hoog wordt.

Een klier (links) en een hormoonklier (rechts).

Hormoonklieren

In je lichaam bevinden zich verschillende hormoonklieren, zoals de eilandjes van Langerhans, de schildklier, de bijnier en wat dacht je dan van de geslachtsklieren: teelballen en eierstokken! Een klier is altijd verbonden met een bloedvat, kijk maar naar de afbeelding hierboven. In de afbeelding zie je een klier en een hormoonklier. Het verschil tussen een klier en hormoonklier is dat de hormoonklier geen afvoerbuis heeft en een gewone klier wel. Een hormoonklier geeft zijn stoffen (hormonen) dus weer af aan het bloed. Via het bloed kunnen hormonen zich door het lichaam verspreiden en kan het bij allerlei organen terechtkomen. Sommige organen reageren op het hormoon, en andere niet.De meeste hormoonklieren werken niet continu; ze staan ‘aan’ of ‘uit’. Ons zenuwstelsel kan een hormoonklier aan- of uitzetten. En sommige hormonen kunnen elkaar ook aan- of uitzetten.

Verschillende hormoonklieren in het menselijk lichaam.

Het belang van hormonen

Hormonen zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Zijn de eilandjes van Langerhans bijvoorbeeld niet in staat om voldoende insuline aan te maken, dan kun je suikerziekte (diabetes) hebben. Maakt je schildklier niet voldoende van het schildklierhormoon aan of juist te veel? Dan heb je een te langzaam werkende of een te snel werkende schildkier. Dit kan leiden tot allerlei vage klachten.