Btn mobile menu gray

Diabetes

Diabetes Mellitus, oftewel suikerziekte is een ziekte die je aan de buitenkant van het lichaam niet ziet. Toch is het een ziekte die invloed heeft op je dagelijks leven. Bijna iedereen kent wel iemand die suikerziekte heeft en zichzelf moet injecteren met insuline. Maar waarom moeten zij dit, en wat betekent dit voor hen?

Suikerziekte heeft twee varianten, type 1 en type 2

Bij diabetes type 1 zijn de betacellen van de eilandjes van Langerhans dood. Deze betacellen maken de insuline die nodig is om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Bij diabetes type 1 is de suikerspiegel dus constant te hoog, tenzij men insuline indient als medicijn

Bij diabetes type 2 werken de betacellen nog een beetje, maar ze produceren wel te weinig insuline. Waardoor de cellen de glucose niet goed kunnen opnemen. Bij diabetes type 2 wordt er vaak insuline gespoten, om voldoende insuline in het lichaam te hebben. De insuline haalt de glucose uit bloed, om deze om te zetten zodat lichaamscellen dit kunnen opslaan.

Gevolgen

Mensen met diabetes moeten regelmatig hun suikerpsiegel controleren.

Bij diabetes is de suikerspiegel dus te hoog, dit heeft een aantal gevolgen. Zo kunnen de nieren de grote hoeveelheid glucose niet goed verwerken, met als gevolgdat een diabetes patient veel moet plassen en vaak dorst heeft.

Daarnaast wordt de glucose niet in het lichaam opgenomen,waardoor het lichaam niet voldoende brandstof heeft. Met als gevolg vermoeidheid. Een ander ernstig gevolg is dat bloedvaatjes beschadigd raken. Hierdoor kunnen er oogproblemen, huidproblemen en zenuwproblemen ontstaan. Door de suikerspiegel goed onder controle te houden, verkleint de patient de kans op verdere complicaties en gevolgen. Maar diabetes en de gevolgen van de ziekte kun je niet volledig voorkomen.

Diabetes is een chronische ziekte, dit betekent dat de ziekte nooit weer over gaat. Vaak hebben diabetici, mensen met diabetes, een speciaal dieet en moeten zij zichzelf spuiten met insuline. Zo'€™n speciaal dieet zorgt ervoor dat de patient niet te veel koolhydraten (suikers) binnenkrijgt. Dit is namelijk niet goed voor de suikerspiegel, koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel stijgen

Wat voor invloed diabetes op het leven van de patient en het leven van het gezien kan hebben zie je in het filmpje hieronder

 

Conclusie

Kortom, het hebben van diabetes heeft een groot gevolg op je dagelijks leven. Het is een ziekte waar je als patient 24 uur per dag mee bezig bent,je hele leven lang!