Btn mobile menu gray

De kringloop van het leven

De fles in deze is al meer dan 50 jaar oud en al 40 jaar niet meer open geweest. Hij is dus totaal afgesloten van de buitenwereld en de eigenaar, David Latimer, heeft er geen omkijken naar. Maar hebben de planten dan geen water of mest nodig? En stikken de bacteriën in de fles niet?

Een tuin in een fles

Het leven houdt zichzelf in stand. Planten zijn goed in zonne-energie. Dit noemen we fotosynthese. Planten maken van koolstofdioxide en zonlicht energierijke stoffen, zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. Ze hebben hiervoor mineralen nodig. Als afval product komt er zuurstof in de lucht.

  • Koolstofdioxide + zonne-energie -> Energierijke stoffen + zuurstof

Dieren, bacteriën en schimmels eten onder andere planten en halen daar hun energie uit. Ze hebben hiervoor de zuurstof van de planten ook nodig, om hun voeding te verbranden zodat het lichaam energie uit de voeding kan halen. Deze energie wordt gebruikt om te groeien en beschadigingen te herstellen. Als afval product ademen dieren, bacteriën en schimmels koolstofdioxide uit. En daar weten de planten wel weer raad mee. In de uitwerpselen van dieren, bacteriën en schimmels komen de mineralen weer vrij, waardoor ze beschikbaar komen voor de planten.

  • Zuurstof + energierijke stoffen -> energie + koolstofdioxide

Dit alles vormt een kringloop waardoor de aarde al die jaren voort bestaat, zonder dat er iemand uit de ruimte langs moet komen om kunstmest te komen strooien. Het is wel belangrijk dat er een goed evenwicht bestaat tussen planten en dieren, bacteriën en schimmels. Al eeuwen regelt dat zichzelf en is het evenwicht tussen planten en dieren, bacteriën en schimmels stabiel, maar nu de tropische regenwouden zo massaal worden gekapt, kan dat nog wel eens een probleem worden.

Een tuin in een fles

Ook in het klein kun je een goed evenwicht bereiken, zodat het leven elkaar in stand blijft houden! OK, de fles in de afbeelding is wel veel kleiner dan de aarde, maar het principe blijft het zelfde.

De fles in de afbeelding bovenaan dit artikel is afgesloten van de buitenwereld en toch komen de planten niets te kort. In de bodem zitten bacteriën en schimmels die dode plantenresten afbreken. Ze gebruiken daarbij zuurstof, dat wordt omgezet in koolstofdioxide. Ook komen hierdoor mineralen vrij. De planten gebruiken die koolstofdioxide en mineralen voor de groei. Als er weer dode blaadjes van de plant af vallen, is de kringloop weer rond.

De fles moet, afhankelijk van het type plant, daglicht krijgen maar niet in de volle zon staan. Water wat zal verdampen uit de bladeren, zal condenseren en via de fles wand weer in de bodem terecht komen. Daardoor is water geven niet nodig.

De fles is lekker onderhoudsvrij, want snoeien, bewateren en bemesten - het is allemaal niet nodig als je de fles op de juiste manier inricht. Zou dat ook niet voor de aarde gelden?