Btn mobile menu gray

Bijensterfte

Bijen zijn nuttige diertjes. Ze maken niet alleen honing, maar zijn onmisbaar voor veel planten. Terwijl de bijen rond struinen over de bloemen om nectar op te halen, nemen ze stuifmeel mee aan hun pootjes. Doordat ze van bloem naar bloem vliegen, worden daarmee de bloemen bestoven. Dit is niet alleen belangrijk voor ontelbare wilde bloemen en planten, maar ook voor onze voedselindustrie. Kiwi, watermeloen, paprika en broccoli, dit is zomaar een greep uit de gewassen die niet willen groeien zonder bestuiving door bijen.

Toch gaat het niet goed met de bijen. Massaal sterven bijenvolken uit en imkers hebben lang voor een raadsel gestaan. Wat zit de bijen dwars?

Een bij, met uitsterven bedreigd?

De Varroamijt

Onderzoekers zeiden eerst dat de bijensterfte wordt veroorzaakt door de varroamijt. Dit is een kleine parasiet die op de honingbij gaat zitten. Wanneer de bijen teveel van deze mijten meedragen, gaan ze dood. Echter, een gezonde bij kan wel tegen een stootje. Op dezelfde manier gaan kinderen niet dood van luizen op hun hoofd. Wilde bijen gaan bijna nooit dood aan varroamijten. Bijen die in bijenkasten worden gehouden, zijn wat gevoeliger maar wanneer de omstandigheden voor de bijen goed zijn, kunnen ze de varroamijt ook zelf goed bestrijden. Er bestaan middelen om de varroamijt te doden, maar helaas gaat de bij zelf daar ook aan dood. Dus daar schieten we nog niets mee op.

De varoamijt, vijand van de bij

Bestrijdingsmiddelen

In de landbouw gebruikt men veel bestrijdingsmiddelen. Dit gif zorgt ervoor dat de gewassen niet worden opgegeten door parasieten. Wat deze middelen voor een effect hebben op de gezondheid van mensen die de bespoten gewassen eten is soms maar weinig van bekend. Maar wat nog slechter is onderzocht, is wat deze bestrijdingsmiddelen doen met al het leven op en om de akkers waar het gif wordt gegooid. Daar zit nu precies het probleem. Terwijl veel onderzoekers hebben uitgevonden dat de bijensterfte wordt veroorzaakt door het gif Imidacloprid, blijft de fabrikant van dit bestrijdingsmiddel roepen dat de varroamijt de bijensterfte veroorzaakt. Imidacloprid wordt gebruikt om bijvoorbeeld tomaten, appelbomen en sierplanten vrij van parasieten zoals luizen te houden.

Dit is een van de redenen dat Imidacloprid vanaf eind 2013 in een aantal onderdelen van de landbouw verboden is. Niet iedereen vindt dat ver genoeg gaan. De fabrikanten van Imidacloprid vinden dat de landbouw niet zonder het middel kan en vinden dat het middel niet verboden mag worden. Maar zou de landbouw ook zonder de bijen kunnen?