Btn mobile menu gray

Een bloederig proces

Net als iedereen zal jij ook wel eens heel hard gevallen zijn. Wat er dan gebeurt, is dat er een rode, plakkerige vloeistof uit bijvoorbeeld je knieën of je handen komt: bloed! Bloed is een vloeistof die in elk mens door het lichaam stroomt om ervoor te zorgen dat voedingsstoffen en zuurstof bij alle cellen in het lichaam worden afgeleverd en dat afvalstoffen uit de cellen worden afgevoerd. In bloed zijn drie soorten cellen aanwezig om bloed zijn werk te kunnen laten doen: witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. De vloeistof waar deze cellen zich in bevinden wordt het bloedplasma genoemd en bestaat voornamelijk uit water, eiwitten en zouten.

Rode bloedcellen.

De rol van hemoglobine

Als je als mens lucht inademt, doe je dat om zuurstof binnen te krijgen. De zuurstof komt in je longen terecht en wordt opgenomen door hemoglobine. Hemoglobine is een stof die aanwezig is in de rode bloedlichaampjes in het bloed en het zorgt ervoor dat er zuurstof vanuit de longen naar de cellen in je lichaam wordt getransporteerd. De cellen in het menselijk lichaam hebben zuurstof nodig om hun werk goed te kunnen doen. Zuurstof is nodig voor de verbranding van vetten en suikers die je via voedsel binnen krijgt. Deze verbranding levert energie op die kan worden gebruikt om processen in het lichaam te laten functioneren. Die energie kan voor van alles gebruikt worden: om je lichaam warm te houden, om te denken, om te bewegen, maar bijvoorbeeld ook om te groeien. Daarom is het van belang dat er genoeg hemoglobine aanwezig is in je bloed.In het midden van hemoglobine is een ijzeratoom aanwezig. Het ijzer zorgt ervoor dat er zuurstof opgenomen kan worden in het bloed. Het bloed heeft zijn dieprode kleur ook te danken aan dit centrale ijzeratoom. Hemoglobine zorgt er dus voor dat zuurstof in het bloed wordt opgenomen. Bloed stroomt door het menselijk lichaam en komt langs alle onderdelen. Zuurstof moet ook weer uit het bloed, zodat het in de cellen kan zorgen voor vetverbranding. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk?

De bloedsomloop in het menselijk lichaam. Vanuit de longen gaat zuurstofrijk bloed (rood) naar het hart dat het rondpompt in het hele lichaam. Nadat cellen in het lichaam de zuurstof uit het bloed hebben opgenomen gaat het zuurstofarme bloed (blauw) weer naar het hart dat het naar de longen pompt.

De rol van myoglobine

Op het moment dat er zuurstof vanuit het bloed naar de cellen getransporteerd moet worden, wordt de rol van myoglobine duidelijk. Myoglobine is een stof die zich vooral in de spiercellen bevindt en lijkt heel erg op hemoglobine. Myoglobine kan namelijk ook zuurstof opnemen, net als hemoglobine. Het verschil is dat zuurstof liever bij myoglobine in de buurt is dan bij hemoglobine. Dit wordt het verschil in affiniteit genoemd en dit zorgt ervoor dat het zuurstof vanuit het bloed loslaat van hemoglobine en zich aan myoglobine gaat binden.

Zuurstof is belangrijk

Al met al is zuurstof dus een heel belangrijke factor in ons leven. Als we niet genoeg zuurstof kunnen opnemen, kan ons lichaam niet optimaal werken. Dit kan komen doordat er niet genoeg hemoglobine of myoglobine aanwezig is, maar ook als er te weinig zuurstof in de lucht is, kan dat een zuurstoftekort veroorzaken. Blijf dus ademen!