Btn mobile menu gray

Ebola

Ebola is een zeer zeldzame ziekte maar zo nu en dan is er een lokale uitbraak in Afrika. Wat is ebola precies en hoe wordt het verspreid?

Ebola is een zeer ernstige maar over het algemeen zeldzame ziekte die vooral voorkomt in Afrika. In 1976 is de ziekte voor het eerst gevonden in Congo bij de rivier Ebola. Sinds dat jaar zijn er in Afrika meerdere uitbraken geweest.

Virus

Ebola wordt veroorzaakt door een virus dat vooral voorkomt bij Afrikaanse vleermuizen. Zij verspreiden het virus via hun ontlasting. Verschillende dieren kunnen worden besmet zoals chimpansees en gorilla’s. Als mensen besmet vlees eten of dode dieren aanraken, kunnen ze het virus ook krijgen.

Het ebolavirus. Afbeelding: wikipedia.

Verloop van de ziekte

Als iemand is besmet met ebola, wordt hij binnen 2 tot 21 dagen ziek. De eerste symptomen lijken erg op griep, denk aan koorts, hoofdpijn en spierpijn. Later ontstaan er overal in het lichaam bloedingen, moeten mensen overgeven en krijgen ze hevige diarree. Ongeveer 45% overleeft de ziekte en wordt weer beter.

Besmetting

Ebolapatiënten kunnen andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. De ziekte is alleen overdraagbaar als mensen ook daadwerkelijk ziek zijn. Vooral mensen die net aan de ziekte zijn overleden zijn erg besmettelijk. Veel mensen in Afrika raken besmet omdat ze de overledene aanraken. Verspreiding door de lucht is nooit aangetoond en dus zeer onwaarschijnlijk.

Bestrijden en voorkomen

Er is momenteel nog geen medicijn beschikbaar tegen ebola. Het enige wat men kan doen is de patiënt verzorgen en de symptomen bestrijden. Ook moeten patiënten afgezonderd worden zodat ze geen andere mensen kunnen besmetten. Momenteel zijn verschillende bedrijven bezig om een medicijn te ontwikkelen en er wordt onderzoek gedaan naar een vaccin.