Btn mobile menu gray

Ei, ei, ei

Bijna iedereen eet weleens een ei. Dat zijn dan vaak kippeneieren, maar wist je dat nog veel meer dieren eieren leggen? Vissen, amfibieën, insecten, reptielen, vogels en zelfs sommige zoogdieren leggen eieren. Vogels leggen eieren met een harde schaal, maar er zijn vele soorten eieren. Denk maar aan kikkerdril of kaviaar, dat zijn eieren van een vis.

Eieren van een vlinder. Foto: Волков Владислав Петрович.

Nut van een ei

Vrouwelijke dieren produceren eicellen en mannelijke dieren produceren zaadcellen. Als een zaadcel een eicel bevrucht, kan er een nakomeling ontstaan. Bij veel dieren hebben de eicellen een omhulsel, dan wordt het een ei genoemd. Een ei bevat naast een (al dan niet bevruchte) eicel ook voedingsstoffen voor de nakomeling. Bij een kippenei is het eigeel de eicel en het eiwit de voeding voor het kuiken.

Een kippenei en een struisvogelei

Links een kippenei en rechts het grootste ei: een struisvogelei. Dat weegt 1,5 tot 2 kilogram. Foto: Evanherk.

Voedsel

Eieren worden heel veel gegeten. Mensen eten kippeneieren, maar ook eieren van andere vogels zoals kwartels, eenden en struisvogels. Kippeneieren worden veel verwerkt in etenswaren zoals koek, gebak, pasta en mayonaise. Eieren van de steur (een soort vis) zijn een ware delicatesse: kaviaar.

Kaviaar. Foto: THOR.