Btn mobile menu gray

Herfstkleuren

In de herfst krijgen veel bomen en planten in Nederland een andere kleur. Waren de bladeren eerst groen, nu worden ze geel, rood of bruin. Dit kan er heel mooi uit zien, maar waardoor komt het?
1200px country lane

Planten gebruiken zonlicht om voedsel te maken. Ze zetten koolstofdioxide en water met behulp van zonlicht om in zuurstof en suiker. Dit noemen we fotosynthese. In een filmje van Schooltv kom je daar meer over te weten.

Winterslaap

Omdat er in de winter in Nederland veel minder zonlicht is en de plant dus veel minder energie kan produceren, gaan veel bomen en planten in een soort winterslaap. Ze verliezen dan al hun blad en alle processen staan op een laag pitje. Dit doen ze ook om uitdrogen te voorkomen. Als het vriest kan de plant of boom geen water meer uit de grond halen, maar hij verdampt wel water via de bladeren.

Verkleuring

Maar waarom verkleuren de bladeren voordat ze van de boom vallen? In de bladeren zitten bladgroenkorrels, met deze korrels maakt de boom voedsel door middel van fotosynthese. Voordat de bladeren van de boom vallen, haalt de boom (delen van) de bladgroenkorrels uit de bladeren en slaat ze op in de stam. Die kan de boom volgend jaar weer gebruiken als hij in het voorjaar weer nieuwe bladeren maakt. Omdat de bladgroenkorrels groen zijn, verdwijnt alle groene kleur uit de bladeren. Je ziet nu de andere kleuren die aanwezig zijn in het blad.