Btn mobile menu gray

Alles over chocolade

Lees in dit artikel over de oorsprong van chocolade, hoe chocolade gemaakt wordt en wat het doet met je hersenen.
Chocolate

 

Oorsprong

Bij (warme) chocolademelk denk je toch al snel aan de winter, maar wist je dat de drank oorspronkelijk uit de tropen komt? Volkeren in Centraal- en Midden-Amerika zoals de Azteken gebruikten de zaden van de cacaoplant al duizenden jaren geleden om er een drankje van te maken.
In de zestiende eeuw namen Spaanse ontdekkingsreizigers de zaden mee naar Europa. Daar stopten ze suiker en vanille in de drank. Later maakte men er ook chocolade van. De planten werden door de ontdekkingsreizigers meegenomen naar Afrika en Azië. Tegenwoordig worden de meeste cacaoplanten gekweekt in Afrika.

Een Azteeks beeld van een man met een cacaovrucht. Foto: Wikipedia.

Hoe maak je chocolade?

De zaden van de cacaoboom (cacaobonen) worden gefermenteerd, in de zon gedroogd en daarna in een fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een dikvloeibare cacaomassa. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en de overgebleven droge koek wordt gemalen tot cacaopoeder.
Om pure chocolade te maken heb je cacacopoeder (minstens 35%), cacaoboter (minstens 18%) en suiker nodig. Voor melkchocolade heb je minder cacaopoeder nodig (minstens 25%), meer cacaoboter (minstens 25%), suiker en melkpoeder. Bij het productieproces van witte chocolade gebruikt men helemaal geen cacaopoeder, alleen cacaoboter (minstens 20%), suiker en melkpoeder.

Een cacaoplant met vruchten. Foto: Wikipedia.

Wat doet chocolade met je hersenen?

In cacaobonen zit caffeïne, net als in koffiebonen. De hoeveelheid is wel iets minder (0,1-0,7% t.o.v. 1,2%), maar daardoor kan chocolade een opwekkend effect hebben.
Sommige mensen zeggen dat je je door het eten van chocolade net zo voelt als wanneer je verliefd bent. Dit kan kloppen. Wanneer je vetten en suikers eet, komt het stofje endorfine vrij in je hersenen. Dit geeft je een fijn gevoel. Dezelfde stof komt vrij in je hersenen als je verliefd bent.