Btn mobile menu gray

Spijsvertering en ontlasting bij dieren

De spijsvertering bij dieren werkt grotendeels hetzelfde als bij mensen. Dieren eten om hun lichaam te laten functioneren. De energie uit hun eten zorgt ervoor dat al hun organen goed functioneren en dat hun spieren hun werk kunnen doen. In het spijsverteringskanaal (o.a. maag en darmen) wordt de energie uit het voedsel gehaald. Maar zijn er ook verschillen tussen mensen en dieren?

Planteneters, vleeseters en omnivoren

Mensen zijn omnivoren en eten vrijwel alles, zowel planten als vlees. Veel dieren zijn ook omnivoor maar er zijn ook genoeg dieren die alleen planten eten (herbivoren) en dieren die alleen vlees eten (carnivoren). Over het algemeen in vlees makkelijker te verteren dan planten, daarom hebben planteneters vaak een veel uitgebreider en langer spijsverteringskanaal. Denk maar aan de koe, zij is een herkauwer en heeft daarvoor vier magen. Bij veel planteneters vormt de blinde darm een belangrijk onderdeel van hun spijsverteringskanaal, terwijl die bij de mens bijvoorbeeld geen functie meer heeft.

Verschil in grootte

Dieren verschillen in grootte en dus verschilt hun ontlasting (datgene wat niet verteert kan worden in het spijsverteringskanaal) ook in grootte en vorm. Denk maar aan de grote drollen van olifanten en de kleine keuteltjes van konijnen. Wist je trouwens dat een Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo per dag eet? Hun spijsverteringskanaal is niet heel goed in het omzetten van voedsel in energie en ze poepen per dag weer zo'n 100 kilo uit. De drollen van olifanten worden vaak als mest verkocht voor in de tuin, maar omdat er nog veel onverteerde plantenresten zitten in de poep, levert dit veel onkruid op!

Ontlasting van vogels

Duivenpoep op straat. Foto: Wikipedia - Sietske.

Heb je je weleens afgevraagd waarom de ontlasting van vogels er zo anders uitziet dat van mensen of andere zoogdieren? Het is wit met zwarte kleine bolletjes. Dat komt omdat vogels net als bijvoorbeeld reptielen en amfibieën één uitgang hebben voor zowel poep als plas. Die uitgang noemen ze een cloaca. Wat je dus op straat ziet is zowel plas (wit) als poep (zwart).