Btn mobile menu gray

Jong blond

Jong blond 2

Je DNA bepaalt je haarkleur. Het DNA zelf verandert niet tijdens je leven, maar sommige genen kunnen worden ingeschakeld of juist uitgeschakeld. Zo kan het dat blonde kinderen geleidelijk donkerder worden. Het omgekeerde kan ook. Sommige baby's worden geboren met donker haar dat langzaam lichter wordt.

Waarom dat precies gebeurt, is niet duidelijk. Hormonen hebben zeker invloed. Daardoor verandert je haarkleur in de puberteit. Ook zwangere vrouwen krijgen soms een andere haarkleur. Vaak komt na de bevalling de oude haarkleur weer terug, maar niet altijd. Op dezelfde manier kan ook de krul in je haar veranderen.

Ook stoffen die je inademt of opeet, kunnen je haarkleur veranderen. Een chemokuur kan bijvoorbeeld een verjonging van je haar veroorzaken. Patiënten die voor de behandeling grijs waren, krijgen vaak de oude haarkleur weer terug. Rokers hebben een verhoogde kans om vroeg grijs te worden. Ook ondervoeding kan je haarkleur veranderen.

Bij roodharigen gebeurt dat niet. Bij hen ontbreekt een belangrijk gen in het DNA. Dat krijg je niet zomaar weer terug. Zij worden vaak ook pas later grijs. Het haar wordt dan eerst rozerood en dan grijs.

Tip: Dit artikel komt uit het boek 'Het geheim van de frisbee, 159 vragen over intrigerende plekken, eigenaardige gewoonten en technische toevalligheden', geschreven door Bram Vermeer en Gerald Maurice. Uitgeverij Oostenwind, 2019.