Btn mobile menu gray

Coronavirus COVID-19

In China is er sinds december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, dat zich inmiddels over de hele wereld heeft verspreid. Wat is een coronavirus? En hoe zorg je ervoor dat je niet besmet raakt?

Wat is een coronavirus?

Een coronavirus is een bepaald type virus dat zijn naam dankt aan het feit dat je om het virus een krans (in het Latijn corona) ziet als je het onder een microscoop bekijkt (zie figuur hieronder). Coronavirussen komen voor bij dieren en bij mensen. De meeste varianten die bij mensen voorkomen zijn vrij ongevaarlijk en veroorzaken verkoudheid. In het verleden zijn er ook varianten geweest die een stuk dodelijker waren. Zo was er in 2003 in Azië een uitbraak van het coronavirus SARS (Severe acute respiratory syndrome) dat aan ongeveer 800 mensen het leven kostte.

Coronavirussen. Foto: Wikipedia, CDC/Dr. Fred Murphy - PHIL.

Het Chinese coronavirus

Het coronavirus waar sinds eind 2019 veel mensen over de hele wereld mee besmet zijn, heet SARS-CoV‑2. Mensen die ziek zijn hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten, kortademigheid of een longontsteking. Helaas overlijdt ongeveer 2-3% van de mensen die besmet raken.
Het is waarschijnlijk dat de uitbraak is ontstaan doordat het virus is overgesprongen van een vleermuis op een ander dier dat weer werd verkocht op een markt in Wuhan. Op de markt, die inmiddels gesloten is, zijn meerdere mensen besmet.

Het voorkomen van een besmetting

Het nieuwe coronavirus wordt van mens op mens overgedragen. Je kunt dus ziek worden als je in de buurt komt van iemand die het virus heeft. Om te voorkomen dat je ziek wordt als je wel in de buurt van besmette mensen komt, zijn er een paar simpele maatregelen. Deze gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken: was je handen regelmatig met zeep, het liefst 20 seconden lang. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog of in een papieren wegwerpzakdoek. Gooi papieren zakdoekjes na gebruik weg en was of desinfecteer je handen. En de belangrijkste: houd zo veel mogelijk afstand, liefst minstens anderhalve meter.

 

Bioloog Freek Vonk maakte een uitgebreid filmpje over het virus: