Btn mobile menu gray

Verbranding in jouw cellen

Verbranding. We kennen het allemaal van de bosbranden in Australië en het knapperende kampvuurtje in de zomer. Maar verbranding gebeurt ook in jouw cellen!

Hoe komen spieren aan energie?

Om te kunnen bewegen en om warm te blijven hebben jouw cellen (zo’n 60 biljoen) allemaal energie nodig. Vooral de spiercellen in jouw lichaam moeten heel hard werken als jij lekker aan het sporten bent. De benodigde energie maak je zelf, via verbranding. Verbranding is een chemisch proces, waarbij een brandstof wordt verbruikt en energie vrijkomt.

Wat is er nodig voor verbranding?

Voordat je gaat sporten moet je eerst wat eten, een mueslireep of een bord spaghetti. Dit is belangrijk, want in het eten zit brandstof voor verbranding: glucose. Jouw verteringsstelsel haalt die glucose uit het eten en het bloedvatenstelsel vervoert het naar de cellen in jouw lichaam. Tijdens het sporten ga je hijgen, je moet sneller ademhalen. Ook dat is belangrijk, omdat je via het ademhalen zuurstof binnenkrijgt. Zuurstof wordt gebruikt bij de verbranding.

Verbrandingsreactie

De verbranding in jouw cellen is een chemische reactie waarbij stoffen gebruikt worden, maar waar ook stoffen vrijkomen. Voor verbranding is altijd een brandstof nodig. Deze brandstof reageert met zuurstof. Dit gebeurt in de mitochondriën, kleine energiefabriekjes in jouw cellen. De reactie tussen deze twee stoffen levert zo energie aan jouw cellen. Tijdens de verbranding ontstaan ook nog twee afvalproducten: water en koolstofdioxide. Koolstofdioxide (CO2) adem je weer uit. Het overtollige water verlaat jouw lichaam via zweet, plas en via jouw mond. Adem maar eens tegen de spiegel, dan zie je dat er waterdamp in jouw adem zit!