Btn mobile menu gray

Hoe een krekel geluid maakt

Het getsjirp van krekels op een zwoele zomeravond, soms heel rustgevend, soms een overweldigend kabaal. Maar hoe maken deze kleine insecten zo’n geluid?

Krekels kwebbelen

Krekels zijn insecten: ze hebben drie paar poten, twee lange antennes waarmee ze kunnen voelen én vleugels om mee te vliegen. Maar dat is niet het enige dat ze doen met die vleugels, sterker nog, die vleugels gebruiken ze om met elkaar te kwebbelen! Als je goed luistert kun je zelfs horen dat krekels wel drie verschillende soorten getsjirp kunnen produceren:

  1. Een mannetje probeert een vrouwtje te versieren
  2. Een mannetje gaat vechten met een ander mannetje
  3. Waarschuwingssignaal dat er gevaar is

Funfact: alleen de mannetjes kunnen tsjirpen!

Luidruchtige vleugels

Wanneer je een krekel hoort tsjirpen, dan hoor je eigenlijk de vibraties in de lucht die geproduceerd worden door de krekel. Dit doet de krekel door zijn vleugels heel snel over elkaar heen te bewegen. Door de wrijving van de vleugels ontstaan trillingen die het geluid veroorzaken. Langs de rand van de vleugels zitten kleine ribbeltjes die het geluid extra versterken.

Een krekel. Foto: Hilmar Derksen.

Waarom hoor je krekels vooral in de zomer?

Krekels zijn insecten en dat betekent dat het in de herfst en winter te koud is voor deze dieren. Pas in de lente komen de eitjes van de krekels weer uit. In de zomer zijn de temperaturen hoger en zijn er veel meer krekels dan in de rest van het jaar. Door de hogere temperatuur kan geluid ook beter verplaatsen en lijkt het getsjirp van de krekels nog harder!