Btn mobile menu gray

Het levende fossiel

Ze bestaan al bijna 400 miljoen jaar op aarde en toch hebben nog maar weinig mensen van dit dier gehoord: de degenkrab. Wat zijn degenkrabben? En waarom worden ze levende fossielen genoemd?

Wat zijn degenkrabben?

Degenkrabben zijn mysterieuze dieren die eruitzien alsof ze regelrecht uit een Jurassic Park-film gekropen zijn. Want dat is wat ze doen: kruipen. Degenkrabben zijn over hun hele lichaam bedekt met een hard pantser dat ze beschermt tegen allerlei roofdieren in de zee. Maar met dat harde pantser kunnen ze niet goed over land lopen, je ziet ze daarom niet vaak boven water.

Funfact: degenkrabben zijn eigenlijk helemaal geen krabben. Sterker nog, ze zijn nauwer verwant aan spinnen en schorpioenen (Arachnida) dan aan echte krabben!

Een degenkrab. Foto: Hilmar Derksen.

Waarom is het een levend fossiel?

Fossielen zijn de versteende resten van planten en dieren die al miljoenen jaren geleden zijn doodgegaan. Deze fossielen vinden we nog vaak terug, denk maar aan de botten van dinosaurussen en versteende resten van planten. Degenkrabben zien er misschien ook wel een beetje uit als een stuk steen, maar dat is niet de reden dat ze levende fossielen genoemd worden. Waarom dan wel? Degenkrabben bestaan al meer dan 200 miljoen jaar op aarde. Er zijn zelfs fossielen gevonden van voorouders van degenkrabben die meer dan 450 miljoen jaar oud zijn. Het bijzondere: deze fossielen zien er precies zo uit als de degenkrabben van nu! In al die miljoenen jaren zijn ze dus nauwelijks veranderd, alsof het levende fossielen zijn!

Wonderbaarlijk blauw bloed

Degenkrabben hebben heel bijzonder bloed. Hun bloed is namelijk niet rood zoals bij mensen, maar blauw! Dat komt doordat er koper in het bloed zit in plaats van ijzer. Koper kan net als ijzer binden aan de zuurstof dat via de kieuwen opgenomen wordt. Koper is normaal kleurloos, maar als het reageert met de zuurstof, dan wordt het blauw! Zuurstof is heel belangrijk voor cellen om in leven te blijven. Lees hier meer over: verbranding.

Twee degenkrabben. Foto: Hilmar Derksen.