Btn mobile menu gray

Hooikoorts en pollen

Veel mensen in Nederland hebben er last van: hooikoorts. Mensen met hooikoorts hebben vaak een verstopte neus of een loopneus, moeten veel niezen en hebben jeukende en tranende ogen. Ook kunnen ze het benauwd hebben en last hebben van moeheid. Dit alles wordt veroorzaakt door pollen in de lucht. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor die pollen. Maar wat zijn pollen eigenlijk?

Pollen

De meeste planten doen net als mensen aan sex om zich voort te planten. De mannelijke geslachtsorganen van planten produceren pollen, ook wel stuifmeel genoemd. Die pollen moeten naar de vrouwelijke geslachtsorganen van de plant vervoerd worden. Sommige planten laten dat doen door insecten zoals bijen, andere planten laten hun pollen vervoeren door de lucht. De pollen die door de lucht zweven kunnen bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Een allergische reactie is een reactie van het menselijk afweersysteem (het immuunsysteem) op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren. In een ander artikel op Sciencespace kun je meer lezen over hoe planten zich voortplanten.

Foto van pollen. De foto is gemaakt met een elektronenmicroscoop met een vergroting van 500. De pollen zijn ongeveer 50 micrometer lang. Foto: Wikimedia - Dartmouth College Electron Microscope Facility.

Hooikoortsradar

Op de website Hooikoortsradar.nl kun je zien hoveel pollen er op dit moment in de lucht zijn. Ook kun je onder het kopje Pollenkalender zien wanneer specifieke bomen, kruiden en grassen bloeien. Als je nog niet weet voor welke planten je allergisch bent (niet iedereen met hooikoorts is voor dezelfde planten allergisch), kun je dat uitzoeken aan de hand van wanneer je precies klachten hebt.