Btn mobile menu gray

Het ideale gewicht

Een goed gewicht is een hot item onder veel jongeren (en ook onder volwassenen). Maar wat is een goed gewicht? Via allerlei media krijgen we vaak een beeld opgedrongen dat niet heel gezond is: hoe magerder hoe beter. Andersom hoor je ook allerlei verhalen over obesitas en de daarmee samenhangende ziektes. Wist je overigens dat er meer mensen overlijden aan te veel eten dan aan te weinig eten?

Mogelijke onderzoeksvragen

In dit artikel lees je een aantal suggesties voor een onderzoek naar het ideale gewicht. Met dit onderwerp kun je veel kanten op , de volgende vragen zou je als hoofdvraag van je onderzoek kunnen gebruiken:

 1. Hoe is in de loop der tijd het schoonheidsideaal veranderd?
 2. Wat zijn de cultuurverschillen als het aankomt op het schoonheidsideaal?
 3. Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen de schoonheidsidealen uit de media en uit de medische wetenschap?
 4. Welke vraagtekens worden er vanuit de modewereld geplaatst bij het daar heersende schoonheidsideaal?
 5. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een te hoog gewicht?
 6. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een te laag gewicht?
 7. Wat wordt bedoeld met de BMI? Wat is de geschiedenis daarvan en hoe verschilt dat tussen jongens en meisjes, tussen jongeren en volwassenen?

Informatie op sciencespace.nl

Hier vind je links naar informatie die op onze site te vinden is:

 1. Hoe zit dat? - Lichaamsmaten
 2. Proefje - Lichaamsmaten nameten

In dit hele artikel lees je telkens het begrip 'gewicht'. Misschien was het je al opgevallen dat in de natuurkundeles met 'gewicht'iets anders wordt bedoeld dan in het dagelijks leven. Het gewicht is de kracht waarmee de aarde aan jou trekt en wordt gemeten in Newton. Je massa is de hoeveelheid materie, deze wordt gemeten in kilogram. In dit artikel houden we ons aan het dagelijkse gebruik van de term gewicht en doen we er verder niet moeilijk over, het is voor de lezer wel goed oim te weten dat dit eigenlijk een onjuiste term is.

Informatie op andere sites

Ook op andere sites is veel te vinden over je ideale gewicht. Probeer deze links maar eens.

Beperk jezelf niet tot het internet. In de bibliotheek van je school is vaak ook ontzettend veel te vinden.

 1. www.sabn.nl is een landelijke organisatie voor mensen met een eetstoornis en voor mensen in hun omgeving.
 2. www.calorieteller.nl hier kun je je behoefte aan calorieen bepalen.
 3. www.voedingscentrum.nl is een site waar je heel veel kunt vinden over voeding
 4. www.wikipedia.nl: Een online encyclopedie, deze link gaat naar een artikel over anorexia. Let wel op: de gebruikers van de site schrijven ook de pagina's. Deze site is daarom niet altijd even betrouwbaar. Ook zijn sommige pagina's erg ingewikkeld.

Let goed op! Je ideale gewicht is niet alleen een hot item, het is ook big business. Er wordt heel veel geld verdiend aan voedingssupplementen, afslankprogramma's en cosmetica. Dit betekent dat ook op internet allerlei partijen proberen zo objectief en betrouwbaar mogelijk over te komen met als enige doel om het eigen product aan jou te verkopen. Wees dus altijd alert op dit soort bronnen en check informatie die je vindt ook bij andere bronnen.