De filmpjes in deze webopdracht laten zien hoe DNA in elkaar zit en hoe wij het kunnen gebruiken om te laten zien dat iemand ergens is geweest: DNA-fingerprinting!
De bouw van DNA
Bekijk de onderstaande filmpjes.
Beantwoord de volgende vragen:
Wat stellen de witte rondjes in het eerste filmpje voor?
De witte, doorzichtige rondjes in het begin van het eerste filmpje stellen cellen voor. De witte, ondoorzichtige stippen in de cellen stellen de celkernen voor.
In het tweede filmpje zie je dat de twee strengen van één stuk DNA uit elkaar gaan, en dat er zo twee nieuwe ‘wenteltrappen’ ontstaan. Met andere woorden, het DNA heeft zich verdubbeld.
Zijn de twee nieuwe wenteltrappen gelijk aan elkaar, of zijn ze verschillend? Tip: kijk goed naar de kleuren van de treden!
Ja, de twee nieuwe ‘wenteltrappen’ zijn precies gelijk aan elkaar.
Kun je een reden bedenken waarom het DNA zich moet verdubbelen? Tip: het DNA in cellen van kinderen verdubbelt zich vaker dan het DNA in de cellen van volwassenen.
In iedere cel van je lichaam zit hetzelfde DNA. Als een cel zich deelt, moet dus ook het DNA gekopieerd worden. Als je in de groei bent, vindt er veel celdeling plaats. En dus ook veel verdubbeling van DNA. Overigens vindt ook bij volwassenen nog volop celdeling plaats, bijvoorbeeld omdat oude cellen moeten worden vervangen.
Voor het beantwoorden van de volgende vraag heb je het artikel 'Hoe klein kan leven zijn' nodig.
In het derde filmpje zie je ook dat DNA wordt verdubbeld. Je ziet ook een paar grote ‘groene’ hulpstoffen, die eerst de twee strengen van het DNA uit elkaar halen, en vervolgens de opbouw van nieuwe strengen in gang zetten.
Zoek in het artikel op hoe deze hulpstoffen heten.
Die hulpstoffen heten enzymen.
DNA-profielen
Bekijk het volgende filmpje:
Beantwoord de volgende vragen:
Het filmpje heet DNA Fingerprinting. Wat zou er bedoeld worden met ‘fingerprinting’?
Fingerprint is Engels voor vingerafdruk. Vingerafdrukken zijn uniek (geen twee mensen hebben dezelfde vingerafdruk). De ‘streepjescode’ die ontstaat door DNA Fingerprinting is ook specifiek voor een bepaald persoon.
In het filmpje worden een DNA-profiel van een verdachte en een DNA-profiel van een bloedvlek met elkaar vergeleken. Komen de DNA-profielen met elkaar overeen, of zijn ze verschillend?
Nee, de twee ‘streepjescodes’ zijn verschillend.
Zou je de verdachte kunnen vrijspreken, of niet? Leg je antwoord uit.
Dat weet je niet. Het enige dat je weet is dat de bloedvlek niet afkomstig kan zijn van de verdachte. Alleen als je zeker weet dat de gevonden bloedvlek afkomstig is van de dader van het misdrijf, kun je deze verdachte vrijspreken.