Btn mobile menu gray

Een lavalamp maken

Leuk voor op je slaapkamer: je zelf gebouwde lavalamp.

Wat heb je nodig?

  1. Slaolie of zonnebloemolie
  2. Vitamine C-bruistablet
  3. Water
  4. Voedingsmiddelenkleurstof (bijv. te koop bij Indische toko)
  5. Limonadeglas zonder opdruk
  6. Eetlepel
  7. Liniaal

Wat moet je doen?

 

 

 

Wat gebeurt er?

Olie drijft op water, omdat olie minder zwaar is dan water. Dat heeft te maken met de dichtheid van de vloeistoffen. De dichtheid van een vloeistof is het gewicht van één liter van die vloeistof. Een liter water weegt meer dan een liter olie.

Chemici zeggen dan: de dichtheid van water is groter, dan die van olie.

De vitamine C-bruistablet reageert met het water. Daarbij ontstaat koolzuurgas. Dat zit ook in frisdrank. Je kunt het koolzuurgas zien aan de belletjes. Net als in frisdrank stijgen de belletjes in je lavalamp ook naar boven. Er gaat ook water mee naar boven. Helemaal bovenaan spatten de belletjes uit elkaar. Het water zakt dan weer naar beneden, omdat het zwaarder is dan de slaolie. Je ziet dus bellen koolzuurgas met water opstijgen en bellen water weer zakken.

De lamp werkt niet meer!

Als je lavalamp niet meer bruist, kun je er een nieuwe vitamine C-tablet in doen.

Spoel je lavalamp niet door de gootsteen! Giet alle vloeistof in een lege plastic fles en doe de fles bij het restafval.

In dit filmpje wordt de hele proef stapsgewijs gedemonstreerd. Het is wel in het Engels en de verhouding water-slaolie is wat anders dan in onze proef maar alles bij elkaar geeft het een goed beeld van hoe jouw lavalamp er uit kan zien.

Deze proef is afkomstig van de website www.c3.nl