Btn mobile menu gray

Druipsteen

Druipsteen 2

Water kan inderdaad kalk achterlaten, maar ook kalk opnemen. Maar je ziet het nooit tegelijk. Het hangt van de omstandigheden af wat er gebeurt. Het hangt vooral af van de hoeveelheid koolzuur in het water. Zit er veel koolzuur in, dan lost het kalk op, met weinig koolzuur slaat de opgeloste kalk juist neer.

Regenwater dat door de grond omlaag sijpelt, bevat vaak veel koolzuur. De humus waar het doorheen gaat is zuur en zorgt voor het koolzuur. Als het water daarna door kalklagen heen drupt, lost het kalk op tot het water verzadigd is. Zo ontstaan er holtes. Als het water daarna verder omlaag sijpelt en in een grot terechtkomt, kan het koolzuur uit het water ontsnappen. Het water wordt daardoor iets minder zuur, waardoor het ook minder kalk kan bevatten. De opgeloste kalk slaat neer. Het resultaat: prachtige druipsteen.

Tip: Dit artikel komt uit het boek 'Het geheim van de frisbee, 159 vragen over intrigerende plekken, eigenaardige gewoonten en technische toevalligheden', geschreven door Bram Vermeer en Gerald Maurice. Uitgeverij Oostenwind, 2019.