Btn mobile menu gray

Wedstrijdje? Een fles leeggieten

Weet je hoe je het snelst een fles water leeg kunt gieten? Je kunt er een wedstrijdje van maken! Wie krijgt het eerst een gevulde petfles leeg?

De meeste mensen gaan dan schudden aan de fles. Maar dan gaat het helemaal niet zo snel. Er is een veel betere truc!

Vortex

Vortex is een ingewikkelde woord (maar wel korter) voor draaikolk. Als je er tijdens het leeggieten voor zorgt dat er een draaikolk van water in de fles is, loopt de fles veel sneller leeg dan wanneer je de fles gewoon laat leeglopen en er allemaal luchtbellen omhoog gaan.

Kijk maar eens naar dit filmpje:

Als je moeite hebt met het Engels in dit filmpje, kun je ook dit filmpje ook eens bekijken. Hierin wordt ook een verklaring gegeven.

Zelf doen

Je moet dit natuurlijk ook zelf doen. Alles wat je nodig hebt is een lege petfles. Neem er het liefst eentje die een beetje groot is, twee liter bijvoorbeeld. Verder heb je water nodig.

Als je het probeert, zal blijken dat het maken van zo’n vortex nog helemaal niet zo simpel is. Maar als je een beetje oefent zal het je vast lukken.

Is het je eenmaal gelukt en ben je handig geworden in het maken van de vortex, dan kun je op school je vrienden uitdagen voor een wedstrijdje. Helemaal leuk is het als je je lerares of leraar natuurkunde uitdaagt voor een wedstrijd. En dan wel winnen hè?!

Zuinig met water

Wees wel zuinig met water. Als je oefent laat dan niet steeds het water weglopen door de afvoer. Vang het op in een bak (een afwasteiltje bijvoorbeeld). Zo kun je het met een trechter weer opnieuw gebruiken om je fles te vullen.